MAEIE: Este necesară detensionarea politică și asistarea migranților la frontiera Polonei

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova și-a exprimat îngrijorarea profundă în legătură tensionarea situației la frontiera între Uniunea Europeană și Belarus, cauzată de fluxul de migranți care se îndreaptă către frontiera belaruso-polonă. „În circumstanțele actuale este necesară sistarea concentrării migranților în zona frontierei și asigurarea accesului organizațiilor internaționale pentru acordarea ajutorului umanitar. De asemenea, considerăm necesare acțiuni orientate spre detensionarea politică a situației cu implicarea tuturor actorilor relevanți”, se arată în comentariul MAEIE cu referire la situația la frontiera între Uniunea Europeană și Belarus, citat de IPN.

„Concentrarea masivă în această parte a Europei a persoanelor originare din alte regiuni geografice îndepărtate indică asupra caracterului organizat al fluxului de migranți. Considerăm inacceptabil faptul că sănătatea și viața persoanelor aflate în regiunea de frontieră este pusă în pericol din cauza condițiilor dificile”. „Este regretabil faptul că această criza conduce la agravarea tot mai profundă a relațiilor între Uniunea Europeană și Republica Belarus. Provocarea unor astfel de crize nu generează niciun beneficiu, iar persoane care se află în epicentrul situației vor avea doar de suferit”, se precizează în comentariul MAEIE.

Criza migranților la frontiera belaruso-polonă a început încă în august și s-a agravat zilele trecute. În luna septembrie, Polonia a declarat stare de urgență la frontiera cu Belarus. 12.000 de soldați polonezi au fost mobilizați în regiunea de frontieră. Uniunea Europeană, NATO și Statele Unite au cerut de mai multe ori președintelui Alexandr Lukașenko să înceteze acțiunile provocatoare menite să declanșeze o nouă criză a migranților în Europa. Situația de la frontiera dintre Belarus și Polonia a devenit o criză umanitară întrucât migranții ajunși acolo suferă de foame și frig.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat că sunt 3-4.000 de migranți la graniță și alți 10.000 pe teritoriul Belarului, care se îndreaptă spre frontiera cu Polonia.

„Autoritățile poloneze au închis la 9 noiembrie punctul de trecere Bruzhi-Kuznica, unde au sosit pe jos cu o zi mai devreme sute de imigranți, unii încercând să pătrundă prin gardul de sârmă ghimpată în țara membră a Uniunii Europene”, a informat Radio Europa Liberă Modova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.