În domeniul apărării, Republica Moldova beneficiază de asistență din partea Uniunii Europene prin intermediul Instrumentului european pentru pace – European Peace Facility. Asistența respectivă nu vizează și nu se referă la armament letal. Precizările sunt făcute de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și vin în contextul declarațiilor președintelui Consiliului European, Charles Michel. Oficialul, aflat la Chișinău, a spus că UE este decisă să ajute Moldova prin dotarea forțelor ei armate cu echipamente suplimentare, având în vedere logistica de apărare cibernetică și alte activități de consolidare a capacităților militare, transmite IPN.
„Activitățile pentru anul 2021 au inclus consolidarea capacităților medicale ale Armatei Naționale și sporirea capacităților geniștilor moldoveni cu un suport în valoare de șapte milioane de euro”, precizează MAEIE într-un comunicat de presă. Pentru următoarea perioadă au fost identificate șase domenii de interes. Este vorba despre logistică militară, mobilitate, comandă și control, apărarea cibernetică, capacități de monitorizare a situației și comunicații tactice.
„Republica Moldova și Uniunea Europeană continuă cooperarea în vederea sporirii rezilienței și modernizării sectorului de apărare”, precizează MAEIE.
Președintele Consiliului European a mai declarat la Chișinău că Republica Moldova va fi susținută în continuare, atât economic, cât și politic, iar pentru domeniul migrației vor fi oferiți 15 milioane de euro.