MAEIE a creat o celulă de criză care monitorizează situația de securitate din Israel

Guvernul Statului Israel a anunțat duminică oficial instituirea stării de război pe întreg teritoriul său. Ambasada Republicii Moldova în Israel funcționează în regim de alertă, 24/7. Totodată, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost creată o celulă de criză care monitorizează situația de securitate din Israel și se află în contact permanent cu Ambasada și alte instituții responsabile, transmite IPN.

MAEIE precizează că, până în acest moment, nu sunt informații despre cetățeni ai Republicii Moldova care ar fi fost luați prizonieri sau ar fi printre victime. De asemenea, Ambasada Republicii Moldova a primit în jur de 30 de cereri de informații de la cetățenii moldoveni cu privire la statusul zborurilor comerciale. Ei sunt ghidați și asistați în aceste demersuri de către personalul diplomatic al ambasadei.

Aeroportul principal al țării, Ben Gurion, funcționează în mod obișnuit, iar zborurile sunt efectuate din terminalul 3. Spațiul aerian al Israelului este deschis. Una dintre cele două companii aeriene moldovenești continuă să opereze zboruri comerciale conform programului. În calitate de alternativă, cetățenii moldoveni pot utiliza rutele comerciale către București. Următoarele zborurile comerciale pe cursa Tel-Aviv - Chișinău sunt programate pentru zilele de 10, 11, 12 și 15 octombrie.

„Reamintim importanța respectării cu strictețe a instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene. Ambasada noastră menține contact cu cetățenii noștri din Israel și cooperează strâns cu instituțiile israeliene relevante. Cetățenii Republicii Moldova aflați în prezent în Israel sunt îndemnați să se înregistreze”, se arată într-un comunicat de presă al MAEIE.

Pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Informații de contact: pagina web: https://israel.mfa.gov.md/, email: tel-aviv@mfa.gov.md, telefon de urgență: +972527789772 în regim 24/7. La fel pot contacta Centrul de Apel MAEIE: 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: +373 22 188 000 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare sau mail: call.center@mfa.gov.md.

Israelul este în stare de război după ofensiva militară declanșată sâmbătă dimineață de gruparea islamică palestiniană Hamas, care a lansat mii de rachete, a infiltrat luptători pe teritoriul israelian și a capturat israelieni. Numărul morților nu este clar, dar presa internațională operează cu cifra de câteva sute. Este cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, iar ca răspuns armata israeliana a lansat bombardamente aviatice în Gaza.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.