MAE şi-a făcut lansarea în campanie pe teritoriul unei uzine vechi
“Mai multe fapte, mai puţină politică!” este sloganul Partidului Mişcarea „Acţiunea Europeană” pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie. Preşedintele formaţiunii, Veaceslav Untilă, a declarat la o conferinţă de presă că anume acest mesaj partidul îl va transmite alegătorilor, printr-un un plan de modernizare a Moldovei, care prevede crearea de noi locuri de muncă, transmite Info-Prim Neo.
MAE şi-a prezentat astăzi, 20 octombrie, lista de candidaţi într-un cadru simbolic – o hală părăsită de la marginea Chişinăului, printre utilaje vechi şi construcţii dezafectate, unde înainte au lucrat 400 de muncitori. MAE şi-a luat angajamentul, într-o lună şi jumătate, să invite presa din nou în acest loc pentru a le arăta că declaraţiile MAE vor fi însoţite de fapte.
“Ştiu că în ultimii 19 ani în Republica Moldova s-au practicat lansări de campanie electorală cu baloane, cu discursuri pline de promisiuni. După ce am studiat situaţia pensionarilor, a şomerilor, nivelul salarizării, precum şi situaţia macroeconomică din ţară, ne-am dat seama că nu avem voie să facem dintr-o lansare de campanie un moment festiv”, a spus Veaceslav Untilă.
„Avem un set clar de măsuri prin care estimăm că vor fi create 60 de mii de locuri de muncă anual, începând cu 2011” a declarat doctorul în ştiinţe agricole Veaceslav Afanasiev, şeful Departamentului strategie şi planificare al MAE.
Măsurile de bază ale programului MAE sunt: reducerea dobânzilor la creditele acordate agenţilor economici, prin micşorarea ratei de refinanţare a BNM până la 2-4%; reducerea impozitelor pentru persoanele fizice şi juridice, introducând cota unică de impozitare de 12%; creşterea puterii de cumpărare a populaţiei, prin majorarea pensiilor şi salariilor; condiţii de muncă corecte în lohn-uri (întreprinderi care folosesc materie primă importată şi exportă produsul finit) prin blocarea abuzurilor celor „care caută mână de muncă ieftină în Republica Moldova”; aducerea industriei prelucrătoare în 1450 localităţi, „printr-un proiect de lege prin care statul, cot la cot cu moldovenii care muncesc peste hotare şi cu companiile străine, va investi în satele şi comunele din Republica Moldova”.
Candidaţii MAE au spus că până acum s-a făcut mai mult politică de dragul politicii. Niciuna din cele 500 de strategii propuse de politicienii din Republica Moldova nu a avut ca motor dezvoltarea economiei, crearea locurilor de muncă bine plătite, a menţionat aceştia. Prim-vicepreşedintele MAE, Anatol Petrencu, a menţionat că formaţiunea are şi un program de luptă împotriva corupţiei care va fi prezentat mai târziu.
Liderul MAE Veaceslav Untilă şi-a exprimat convingerea că MAE, pentru care sondajele de opinie indică o susţinere din partea a peste 3% din alegători, va depăşi pragul electoral de 4% şi va accede în Parlament.