MAE: Federația Rusă sfidează normele și principiile dreptului internațional

Federația Rusă sfidează normele și principiile dreptului internațional și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Declarația aparține Ministerului Afacerilor Externe, care l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, transmite IPN.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că ambasadorului Vasnețov i-a fost exprimat protestul în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova contrar solicitării MAE. Instituția mai menționează că în continuare evaluează situația și va informa adițional despre alte reacții ce se impun.

Premierul Dorin Recean a comentat decizia Republicii Moldova de a exprima protest Federației Ruse pentru deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană. „Statul Republica Moldova întotdeauna solicită să fie respectat și, corespunzător, aceasta înseamnă respect față de cetățenii Republicii Moldova”, a declarat premierul pentru presă.

Potrivit premierului, statul acționează acolo unde poate să controleze mediul și, corespunzător, nu va admite să fie încălcări pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. „În rest, așa cum am spus, nota de protest a fost înaintată ambasadorului rus. Și încă o dată repet, toată lumea trebuie să respecte statul Republica Moldova și prin aceasta cetățenii Republicii Moldova”, a precizat Dorin Recean.

După convocarea la MAE, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a declarat că dreptul la vot este un drept fundamental al tuturor cetățenilor, acest lucru este stipulat în Constituție și în alte acte normative. Autoritățile de la Chișinău au permis deschiderea unei secții de votare în cadrul Ambasadei. În înțelegere cu administrația de la Tiraspol, s-a decis să mai fie deschise câteva secții, dar numărul nu atât de mare ca în anii precedenți.

În conformitate cu decizia Ambasadei Federației Ruse în Moldova, duminică, 17 martie, secțiile de votare vor fi deschise la Tiraspol, Bender, Râbnița și Grigoriopol, precizează presa din regiune.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.