MAE cere demisia procurorului general
Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) cere procurorului general, Valeriu Gurbulea, să demisioneze „pentru recentele declaraţii privitoare la actele de represiune ce au urmat evenimentelor din 7 aprilie curent”, transmite Info-Prim Neo.
„Ne declarăm profund indignaţi de poziţia iresponsabilă a procurorului general care, într-o grosolană încercare de manipulare a opiniei publice, a sugerat că abuzurile, mutilarea şi torturile la care au fost supuşi tinerii în comisariatele de poliţie sunt rodul unor „invenţii””, se spune într-o declaraţie a MAE.
MAE spune că este dezamăgită că autorităţile acceptă să ia parte la manipularea naţională instrumentată de PCRM. „Acest regim care a încercat să dea vina pe toată lumea în afară de propriul său mecanism dictatorial de represiune s-a întrecut de această dată pe sine. Este în acelaşi timp ridicol şi crud să susţii faptul că tinerii maltrataţi şi-au provocat singuri rănile. Domnul Gurbulea înseamnă că susţine, de asemenea, că cei care şi-au pierdut viaţa s-au sinucis, de fapt”, a declarat Anatol Petrencu, liderul MAE.
Potrivit sursei citate, aceste declaraţii confirmă faptul că, sub dictatura PCRM, totalitarismul şi opresiunea au căpătat în Republica Moldova dimensiuni care trec dincolo de limitele decenţei şi bunului simţ.
Procurorul general Valeriu Gurbulea a declarat în şedinţa Consiliului de coordonare a activităţii de prevenire şi combatere a criminalităţii şi corupţiei, din 9 iulie, că lui Valeriu Boboc, tânărul decedat după protestele din 7 aprilie, i-au fost provocate leziuni corporale grave cu un obiect dur. Procuratura investighează cazul pentru a depista cine se face vinovat.
El a explicat prima versiune anunţată de procuratură, potrivit căreia tânărul ar fi decedat din cauza intoxicării cu substanţă necunoscută, prin faptul că „procuratura nu efectuează şi nu este împuternicită să efectueze expertize medico-legale” şi a luat drept bază certificatul de deces eliberat de către medicii legişti. Medicii au explicat că la acea fază altă versiune nu exista, întrucât nu au fost efectuate o serie de investigaţii medico-legale, a spus procurorul general.
Totodată, Gurbulea a respins că alţi trei tineri, descoperiţi morţi după 7 aprilie, ar fi decedat în urma loviturilor poliţiştilor. El a reiterat versiunea oficială în cazul fiecăruia, enunţate anterior: Maxim Canişcev ar fi fost găsit mort în lacul Ghidighici, în locuinţa lui ar fi fost depistată o scrisoare prin care tânărul îşi ia rămas bun de la persoanele apropiate; Eugen Ţapu s-ar fi strangulat cu propriile şireturi, iar Ion Ţâbuleac s-ar fi aruncat în gol de pe un stâlp.
Valeriu Gurbulea susţine că după protestele din 7 aprilie au fost reţinute 173 persoane, dintre care arestate numai 117. În acelaşi timp, viceministrul de interne, Valentin Zubic, prezintă alte cifre: arest administrativ în cazul a 206 persoane. Gurbulea a mai spus că 96 de persoane au depus plângeri, acuzând că au fost maltratate de oamenii legii.