„Mă puneţi într-o enormă dificultate”, ambasadorul României
Un bun român îşi vorbeşte bine limba şi o iubeşte, îşi cunoaşte cultura şi acceptă să aibă mai multe îndatoriri decât drepturi, a declarat ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, în interviul acordat Agenţiei Info-Prim Neo, {publicat marţi, 29 noiembrie 2011}. Diplomatul a răspuns în acest sens la rugămintea să se pronuţe asupra calităţii spiritului românesc în România, în spaţiul ocupat în lume de către „românii de pretutindeni” şi, în particular, în Republica Moldova. În acelaşi timp, Marius Lazurca s-a arătat contrariat de percepţia unei părţi din populaţia Republicii Moldova, potrivit căreia „cei mai buni moldoveni sunt cei stabiliţi în stânga Nistrului, iar cei mai buni români sunt cei stabiliţi în stânga Prutului”.
„Mă puneţi într-o enormă dificultate. Încerc să vă răspund indirect, fiindcă de-a dreptul nu mă simt în stare. Aş spune că un bun român îşi vorbeşte bine limba şi o iubeşte, fiindcă pricepe câte bogăţii de înţelesuri şi înţelepciune i s-au dăruit, fără merit, prin simplul fapt de a o fi învăţat. În al doilea rând, un bun român îşi cunoaşte cultura, fiindcă înţelege că acesta este cel mai sigur mod de a fi cu adevărat solidar cu destinul istoric al neamului tău. În al treilea rând, un bun român se simte responsabil – admite, prin urmare, că are mai multe îndatoriri decât drepturi. Un bun român, în fine, vede limpede că-şi duce viaţa alături de ne-români şi înţelege ce şansă minunată este aceasta: norocul de a împărtăşi esenţialul care ne uneşte, dincolo de detaliile care ne despart”, a declarat ambasadorul Marius Lazurca.
Solicitat să aprecieze dacă se consideră un român tipic în calitatea sa de tată a şase copii, cunoscător a 5 limbi, persoană cu studii în mai multe domenii şi universităţi, inclusiv la Sorbona, ambasadorul român a răspuns: „Nu există oameni tipici, români sau ne-români. Există doar persoane unice din care statisticienii îşi construiesc tabelele, extrăgând elemente tipice din configuraţia irepetabilă a oricărei personalităţi”.
Diplomatul a precizat că toţi copiii familiei stau cu părinţii la Chişinău, iar cei mari dintre ei frecventează Liceul Prometeu din capitală.
Ambasadorul României a declarat că în perioada aflării la Chişinău i s-au adeverit deplin cele mai pozitive aşteptări despre oamenii din Republica Moldova.