Descinderile la postul Vamal Leuşeni-Albiţa şi arestarea a 32 de vameşi este un spectacol organizat de ochii europenilor. Organele de drept mimează lupta împotriva corupţiei în contextual parafării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De această părere au fost invitaţii emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV7, notează IPN.
Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice (CIMAP), Ion Dron, a menţionat că societatea încearcă să nu lege Summitul de la Vilnius cu descinderile din ultimele zile la postul Vamal Lueşeni, însă guvernanţii sunt obligaţi să mimeze nişte acţiuni pentru că asta li se cere din exterior. „Nimeni nu crede că ei fac totul sincer. Ei nu sunt sinceri, dar, totodată, nu trebuie să spunem că fac lucruri proaste. Nu trebuie să credem în ceea ce s-a făcut la vamă. A fost o farsă din partea guvernanţilor, care ne prostesc. Ceea ce s-a întâmplat acolo, este o luptă împotriva corupţiei doar mimată”, a spus Io Dron.
Acesta a subliniat că activitatea Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) se transformă în haiducie, iar procedural la reţinerea vameşilor au fost comise foarte multe erori aşa că ar putea fi achitaţi toţi.
Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice (IPP), a specificat că în contextual reţinerii mai multor vameşi atenţia societăţii este sustrasă de la situaţia de la Aeroportul Internaţional Chişinău şi Banca de Economii. Dar, în opinia expertului, lucrurile care s-au întâmplat trebuiau să se întâmple odată şi odată. „Dacă nu aveam obligaţiunile impuse de semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, nu se întâmpla nimic. Pentru că din societate nu există presiuni de combatere a corupţiei. Nu sunt 100% convins că ceea ce s-a întâmplat la vamă a fost înscenat, dar vreau să văd rezultate. CNA nu a făcut nimic de sine stătător. Ceea ce face este selectiv şi percepţia societăţii este că aceasta promovează interese politice”, a mai menţionat Arcadie Barbăroşie.
Expertul a subliniat că guvernanţii nu trebuie să se certe până la alegeri pentru că încrederea în ei este foarte joasă şi cetăţeanul poate, pur şi simplu, să nu vină la alegeri, toate semnalele arată că situaţia este anume aceasta.
Avocatul, Ştefan Gligor, a spus că Uniunea Europeană aşteaptă din partea organelor de drept de la Chişinău investigaţii şi condamnări la toate nivelele. „Pe parcursul ultimilor ani, am fost martorii la mai multe reţineri, însă există o procedură penală şi faptul că cineva a fost pus sub învinuire nu înseamnă că va fi şi condamnat. Indiscutabil, din partea autorităţilor a existat un mesaj către persoanele din organele de drept să înceapă măsurile operative de percheziţie”, a notat avocatul.
Directorul executive al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, expertul Igor Boţan, a menţionat că după ce mai multe instituţii de resort au fost supuse unui amplu proces de instituţionalizare, acestea trebuie să justifice investiţiile europene şi să arate un randament pozitiv, că îşi fac treaba şi nu mănâncă pâinea în zadar. „Instituţiile au fost create şi reformate la îndemnul UE, acum oficialii europeni cer randament din partea instituţiilor”. Expertul a spus că ar fi bine dacă descinderile şi reţinerile funcţionarilor corupţi să nu fie o campanile de dragul europenilor. Pentru că toată lumea este cu ochii pe instituţiile de drept şi aşteaptă să vadă ce va urma.
Expertul de la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Mariana Calughin, a menţionat că este greu de crezut că lucrurile la capitolul combaterii corupţiei se vor schimba spre bine. „Colaboratorii vamali sunt în topul statisticilor CNA. Este un caz mai deosebit pentru că sunt mai mulţi de la acelaşi post vamal. Problema, de fapt, este a organelor care sunt servile şi toată campania de publicitate desfăşurată arată neprofesionist. Toate acţiunile sunt realizate sub aceeaşi culoare şi în acelaşi ritm”, a spus experta.