Luminița Odobescu: România rămâne angajată să ofere sprijin pentru procesul de integrare europeană

Ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, susține că perioada care urmează după decizia deschiderii negocierilor de aderare va fi extrem de complexă pentru Republica Moldova și Ucraina. Or procesul de aderare în sine pune o presiune suplimentară pe structurile administrative din cele două state. Potrivit ministrei române, este nevoie, pe de o parte, de un angajament puternic, atât la Kiev, cât și la Chișinău, dar și la nivel european, iar pe de altă parte, de susținere politică și practică din partea statelor membre ale Uniunii Europene. Și România rămâne, ca și până acum, angajată să ofere întregul său sprijin pentru procesul de integrare europeană al celor două state. Declarațiile au fost făcute la conferința de presă susținută la București, alături de viceprim-ministrele Cristina Gherasimov și Olga Stefanishyna, transmite IPN.

Luminița Odobescu a participat, alături de viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Cristina Gherasimov și viceprim-ministrul pentru integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olga Stefanishyna, la sesiunea tematică „The role of the EU integration in building a resilient Europe”, desfășurată în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române (RADR 2024).

În intervenția sa, Luminița Odobescu a evocat progresele remarcabile înregistrate de Republica Moldova și de Ucraina în ceea ce privește agenda europeană și a subliniat necesitatea ca autoritățile de la Chișinău și de la Kiev să continue, cu aceeași determinare și consecvență, eforturile de implementare a reformelor necesare pentru integrarea europeană. De asemenea, șefa diplomației române a evidențiat sprijinul activ și continuu al României la nivel politic, diplomatic și practic pentru avansarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei și a asigurat că acesta se va manifesta cu aceeași fermitate și pe mai departe.

În cadrul dezbaterii în format trilateral, cei trei înalți demnitari au trecut în revistă stadiul cooperării trilaterale, evoluțiile de securitate din regiune și progresele înregistrate de Republica Moldova și Ucraina în procesul de integrare europeană. Referitor la acest ultim aspect, o atenție specială a fost acordată pașilor pe care cele două state trebuie să-i întreprindă în perioada imediat următoare în cadrul acestui proces și sprijinului concret de care ambele state au nevoie.

În ceea ce privește proiectele derulate la nivel bilateral sau trilateral, ministrul Luminița Odobescu a subliniat că multe dintre acestea, precum cele de interconectare în domeniul energetic sau al transporturilor, sunt gândite și promovate inclusiv din perspectiva integrării Republicii Moldova și Ucrainei în Piața Unică europeană.

Viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, a exprimat aprecieri pentru cooperarea strânsă bilaterală și a mulțumit pentru sprijinul constant oferit de România la nivel european. Totodată, a subliniat importanța dialogului politic și la nivel de lucru pentru dinamizarea schimbului de experiență între România și Republica Moldova.

Viceprim-ministra Ucrainei, Olga Stefanishyna, a reliefat importanța sprijinului multidimensional oferit de România Ucrainei, atât în planul integrării europene, cât și în plan de securitate în contextul agresiunii Federației Ruse. De asemenea, înaltul oficial ucrainean a exprimat dorința continuării cooperării cu România și Republica Moldova atât pe linia proiectelor sectoriale, cât și pentru continuarea procesului de integrare europeană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.