Au luat sfârşit lucrările de anvergură la demontarea telefericului care lega oraşele Râbniţa şi Rezina peste Nistru. Ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Liliana Puşcaşu, a declarat pentru IPN că au mai rămas de făcut lucrări tehnice, inclusiv de către alpinişti. Acestea vor sfârşi în luna octombrie. Lucrările de demontare sunt susţinute financiar de UE şi Programul PNUD „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”.
În Republica Moldova a sosit un grup de specialişti ai Ministerului pentru Situaţii Excepţionale din Federaţia Rusă, care împreună cu angajaţii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale au efectuat lucrările de demontare a telefericului industrial. Experţii din regiunea transnistreană, de asemenea au fost implicaţi în proiect.
Plasa de protecţie care atârna deasupra râului Nistru a fost demolată prin explozie controlată. Ca urmare, aceasta a fost segmentată în 7 părţi, care s-au prăbuşit în apă. Ulterior, extragerea segmentelor de plasa din apă s-a efectuat cu elicopterul MI-26T al Ministerului pentru Situaţii Excepţionale al Federaţiei Ruse, specializat în lucrări de tonaj mare.
Decizia privind necesitatea demontării telefericului a fost aprobată la runda de negocieri în formatul 5+2 din 23 mai 2013, începutul lucrărilor a fost însă amânat din cauza lipsei de bani.
Telefericul dintre Rezina şi Râbniţa a fost construit cu scopul de a transporta materie primă de la cariera din Rezina către Uzina de ciment din Râbniţa. Deja de peste 20 de ani telefericul nu mai este utilizat şi prezenta pericol să se prăbuşească peste casele oamenilor.