Departamentul Relatii Externe si Comunicare
Tăieri neautorizate de copaci în zona de protecţie a liniei electrice aeriene (LEA) 110 kV efectuate de personalul ocolului silvic Ghidighici din cadrul Întreprinderii de Stat „Moldsilva” fără o coordonare prealabilă cu Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. au perturbat funcţionarea normală a reţelelor de transport şi au lăsat fără tensiune în mod repetat 5035 de clienţi, precum şi în întregime localităţile Ratuş, Hulboaca, Drăsliceni, Măgdăceşti, Grătieşti şi Porumbeni, iar golurile de tensiune au creat pagube materiale atât consumatorilor finali, cât şi furnizorului la lichidarea consecinţelor avariei. Cazurile au avut loc pe 27 şi pe 30 iunie, curent.
Astfel, vineri, 27 iunie, la ora 10.34, în sectorul de pădure traversat de LEA 110 kV Străşeni – Vitim, derivata spre Staţia electrică Micăuţi, în urma desfăşurării unor lucrări neautorizate de tăiere a copacilor în zona de protecţie de către personalul întreprinderii de stat Moldsilva, un copac tăiat cu o înălţime de circa 20 de metri a căzut peste conductorii electrici, cauzând deteriorarea acestora şi deconectarea avariată automată a LEA. Repunerea LEA sub tensiune a fost posibilă peste 55 de minute, după efectuarea de către brigada operativă a Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. a lucrărilor necesare de reparaţie.
În mod repetat luni, 30 iunie, la ora 14.15, a avut loc declanşarea avariată a LEA 110 kV Străşeni-Vitim-Cricova din cauza unui scurtcircuit provocat de căderea unui copac tăiat cu încălcarea normelor de securitate şi fără coordonare în zona de protecţie. Şi de data aceasta au fost afectaţi peste 5000 de clienţi, inclusiv consumatori mari, însă datorită faptului că nu au fost deterioraţi conductorii linia s-a reconectat automat într-un interval de timp restrâns de câteva secunde.
La faţa locului de către responsabilii a Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. au fost perfectate actele privind încălcările prevederilor legale privind Zona de protecţie a LEA. Prin acţiunile lor angajaţii Ocolului Silvic Ghidighici au încălcat Normele “Regulamentului cu privire la protecţia reţelelor electrice” aprobat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 514 din 23.04.2002 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr.59-61/603, din 02.05.2002) precum si Legea cu privire la Energia Electrica nr. 124-XVIII din 23.12.2009 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.23-24/33 din 12.02.2010).
Este de menţionat faptul că în anul trecut au avut loc 3 asemenea cazuri, care s-au soldat deconectări avariate de energie. Deşi gradul de risc a fost extrem de mare, din fericire nu au fost înregistrate victime umane.
În acest context Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. solicită autorităţilor şi tuturor agenţilor economici respectarea strictă a procedurilor de coordonare obligatorie, efectuarea instructajului privind procedura de tăiere a arborilor în apropierea LEA, respectarea Normelor Tehnicii Securităţii precum şi echiparea corespunzătoare a personalului ce participă nemijlocit la lucrările date pentru evitarea situaţiilor de risc de provocare a avariilor şi accidentărilor posibile, ca şi a întreruperilor forţate în livrarea energiei electrice către consumatori.
Departamentul Relaţii Externe şi Comunicare
Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A.
02.07.2014