Locuitori din Durlești semnalează ilegalități la construcția unui complex rezidențial

Mai mulți locuitori din orașul Durlești semnalează ilegalități la construcția unui bloc locativ cu 14 etaje. Pe lângă faptul că lucrările creează deranj locatarilor din zonă, blocul este ridicat pe un teritoriu cu risc de alunecare de teren, spun aceștia.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul care reprezintă interesele locatarilor, Victor Panțîru, susține că ilegalitățile încep de la autoritățile publice locale, care „nu respectă legile, nu respectă normele și cel mai grav este că nu respectă cetățenii”.

Victor Panțîru

Dacă inițial compania a solicitat certificat de urbanism pentru proiectare în anul 2023, în care se indica construcția unui complex locativ cu subsol, demisol, plus parter sau parcare și10 etaje de la suprafața solului, în mod absolut neclar, la rubrica autorizație de construcții apare același teren și este indicat un complex locativ cu subsol, demisol, parter și deja 14 etaje, a remarcat avocatul.

După ce au început lucrările de construcție, cetățenii au protestat, au făcut apel la autorități să le oprească, s-au adresat Cancelariei de Stat, dar toate cerințele le-au fost ignorate. În februarie 2024, Curtea de Apel a anulat  decizia privind emiterea autorizației de construcție și certificatele de urbanism. Primăria a emis dispoziție de suspendare a lucrărilor, după care a emis o decizie de suspendare a suspendării. Avocatul spune că a solicitat instanței de judecată încă o dată, la începutul lunii martie, suspendarea lucrărilor, dar instanța deocamdată nu s-a pronunțat.

Alexandru Musteață locuiește în vecinătatea terenului pe care se construiește complexul și spune că în 2006, când a procurat terenul pentru casă individuală, în acte se indica că alături sunt terenuri pentru grădini. Întrucât este o zonă cu riscuri de alunecări de teren, nu ar trebui să se permită construcții înalte. 

Organizatorii conferinței spun că se face publicitate și cetățenii sunt îndemnați să cumpere apartamente în acest complex locativ, dar nimeni nu le vorbește despre pericole. Nici autoritățile nu o fac și nu acționează corespunzător, în interesul populației. Oamenii încearcă să-și facă dreptate în instanță, între timp lucrările la bloc continuă și riscurile persista.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.