Administrația întreprinderii agricole „Drebozaci”, care arendează pământurile localnicilor din Drepcăuţi, raionul Briceni, și un grup de localnici care își doresc ca întreprinderea să activeze în continuare, îl acuză pe primarul localității, Ghenadie Ioxa, de abuz de putere. Ei spun că din cauza acțiunilor ilegale ale primarului au fost lipsiți de brigada de tractoare și de depozitul de cereale care aparținea întreprinderii agricole. Oamenii cer implicarea organelor de drept de la Chișinău.
Într-o conferință de presă la IPN, administratorul „Drebozaci” SRL, Vasile Şincariuc, a spus că din 2015 se tot pun piedici în activitatea întreprinderii și de fiecare dată sunt tot mai grave. Acestea țin în mare parte de falsificarea actelor și de subarendarea cotelor de pământ pe care le prelucrează întreprinderea. În urma acțiunilor primarului și ale complicilor de la Primărie, circa 1400 de oameni au rămas fără proprietate, afirmă Vasile Şincariuc.
Acesta acuză și justiție la comandă. El spune că judecătorii pe cauzele ce vizează întreprinderea reușesc timp de câteva minute să examineze cereri semnate de mai bine de 300 de oameni și să ia decizii în defavoarea întreprinderii. Instanța a decis să recunoască întreprinderea ca fiind în proces de insolvabilitate, chiar dacă avocații au prezentat dovezi că „Drebozaci” SRL nu are niciun fel de datorii și nu există motive pentru începerea procedurii.
Antonina Ivașciuc, avocatul întreprinderii, a spus că la ultimele ședințe instanța a decis anularea contractelor de arendă și achitarea în favoarea unui grup de cotași a sumei de peste 2,5 milioane de lei. Deciziile au fost atacate, iar acum se așteaptă decizia instanței superioare.
Vasile Proca, agronom de profesie, spune că la întreprindere au lucrat inițial 180 de oameni, acum au rămas 80. „Primarul din Drepcăuți nu spune că noi vrem să furăm Drebozaci-ul și să-l împărțim între noi, dar spune că vrea să-l facă insolvabil și să-l împartă altfel. Vrem ca să fie lege în țara asta, care să facă dreptate. Noi vrem ca gospodăria Drebozaci să activeze”, a spus bărbatul.
Oleg Slobodzeanu, alt avocat al întreprinderii, spune că pe parcursul a trei s-au adresat la diferite organe de stat, dar de fiecare dată plângerile depuse au fost examinate superficial, au fost tergiversate deciziile și în multe cazuri au fost adoptate hotărâri ilegale.
Avocații intenționează să se adreseze la Procuratura Generală și Guvern cu solicitarea ca Procuratura municipiului Chișinău să cerceteze situația, întrucât nu au încredere în Procuratura de la Bălți.