Localităţile din stânga Nistrului nu aplică la proiectele finanţate de Chişinău

Autorităţile locale din stânga Nistrului nu participă la concursurile de finanţare din bugetul de stat al Republicii Moldova a proiectelor de sporire a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, explică acest lucru prin reticenţa administraţiei de la Tiraspol, transmite IPN.

Oficialul a declarat pentru buletinul „Dialoguri Transnistrene, produs în cadrul proiectului UE de asistenţă pentru Biroul de Reintegrare, că pentru anii 2013 şi 2014, suma alocată de către stat pentru măsurile de încredere a fost majorată până la 15 milioane de lei. Mai există şi banii partenerilor internaţionali. 13 milioane de euro  sunt alocaţi de UE şi PNUD, atât pentru malul drept, cât şi pentru malul stâng al Nistrului. Prioritate se dă acţiunilor desfăşurate în comun.

Eugen Carpov recunoaşte că suma de 15 milioane de lei alocată din bugetul de stat nu este suficientă pentru sporirea încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Dar dacă s-ar compara cu perioada anterioară, se observă progrese. „Ne dorim ca anul viitor să fie 20-25 de milioane lei. Cred totuşi că este vizibilă dorinţa Guvernului de a găsi surse chiar în situaţia economică complicată în care suntem”, a precizat oficialul.

Vicepremierul a mai spus că, până acum patru ani, bugetul de stat al Republicii Moldova nu avea alocate fonduri pentru reglementarea transnistreană. Abia în 2010 au fost prevăzuţi 10 milioane lei, dar din diverse motive în acel an banii nu au fost cheltuiţi. Din 2011 a început realizarea unor proiecte concrete din banii oferiţi de autorităţile de la Chişinău pentru reintegrare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE