Localităţile cu primari comunişti beneficiază de transferuri de la buget de două ori mai mari decât celelalte
Transferurile efectuate din bugetul de stat către autorităţile administraţiei publice locale pe parcursul ultimilor patru ani au depins de apartenenţa politică a primarilor. Aceasta este concluzia la care au ajuns experţii Centrului de Politici Economice a Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, ca rezultat al efectuării unei analize a sistemelor finanţelor locale, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit experţilor, sistemul de finanţe publice locale existent în prezent avantajează un grup limitat de localităţi, în timp ce marea majoritate primesc alocaţii nesemnificative. Expertul Veaceslav Ioniţă, director de programe IDIS „Viitorul”, susţine că problema majoră nu constă în lipsa banilor în cadrul acestui sistem, ci în modul în care banii alocaţi sunt distribuiţi administraţiei locale.
Conform estimărilor efectuate în baza legilor bugetului de stat pentru anii 2005-2008, localităţile în care au fost aleşi primari comunişti au beneficiat de investiţii de 2,2 ori mai mari decât cele cu primari reprezentând alte partide politice. Veaceslav Ioniţă este de părere că structura şi mărimea bugetelor locale nu corespund necesităţilor localităţilor din cauza unui sistem preferenţial pe care l-a instituit Guvernul R. Moldova. Astfel, în prezent, PCRM controlează circa 37% din mandatele de aleşi locali, cărora le revin aproximativ 75% din totalul investiţiilor capitale din ţară.
După realizarea studiului, experţii au observat că finanţarea generoasă a primarilor independenţi şi chiar a unor primari din alte partide încurajează migraţia aleşilor locali către PCRM. În aceste condiţii, potrivit lui Veaceaslav Ioniţă, autorităţile locale nu mai sunt alese după calităţile profesionale, ci după capacitatea acestora de a obţine transferuri băneşti de la Guvern în funcţie de apartenenţa politică.
Dinamica alocaţiilor bugetare în ultimii ani i-a făcut pe experţii Centrului de Politici Economice să identifice o serie de schimbări în distribuţia investiţiilor capitale. Astfel, începând cu anul 2008, autorităţile centrale nu mai ascund că se preocupă doar de interesele celor aleşi pe listele PCRM. Potrivit analiştilor economici, Guvernul creează aparenţele unei repartizări echitabile a investiţiilor, deşi realitatea este cu totul alta. Alocarea de resurse pe criterii politice aduce mari câştiguri electorale pentru partidul de guvernământ în localităţile mici. Cu cât sunt mai mici localităţile, cu atât posibilitatea de a „corupe” electoratul este mai mare.
Experţii afirmă că o atenţie deosebită trebuie atrasă asupra modului de utilizare a mijloacelor fondului de rezervă a Guvernului. Potrivit lor, anumite sume de bani sunt folosite în mod dubios pe criterii politice. Tot pe criterii de clientelă sunt repartizaţi şi banii pentru reparaţiile capitale. În aşa mod, 98% din suma totală a investiţiilor pentru reparaţiile capitale au fost alocate în mod direct localităţilor primarii cărora au fost aleşi pe listele PCRM, restul – 2% a ajuns unor localităţi cu primari independenţi.
Veaceslav Ioniţă susţine că principalul motiv pentru care se înregistrează o atare situaţie la nivel de administraţie locală este lipsa unei legi a finanţelor publice locale cu adevărat funcţionale care ar putea oferi cadrul legal adecvat.
Analiştii economici susţin că sistemul actual nu este bazat pe un concept clar de dezvoltare a comunităţilor. Nu este asigurată o legătură puternică între potenţialul economic local şi bugetul local. Astfel, Veaceslav Ioniţă susţine că un asemenea sistem administrativ financiar centralizat şi ineficient, dependent de factorii politici şi risipitor de banii publici, nu poate stimula optimizarea cheltuielilor publice şi nu este în stare să coreleze potenţialul economic naţional şi local cu bugetele locale.
Experţii spun că este strict necesar să se efectueze optimizarea structurii administrativ teritoriale şi să se pună accent pe reorientarea resurselor financiare de la cheltuieli administrative exagerate la investiţii capitale prioritare în fiecare localitate.
-
veaceslav ionita despre sistemul de finante publice locale.mp3
- 0