Lituania susţine organizarea la Chişinău a unui forum nord-baltic 8

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a discutat la Vilnius despre posibilitatea organizării la Chişinău, pe dimensiunea parlamentară, a unui Forum nord-baltic 8, care include trei ţări baltice: Estonia, Letonia, Lituania şi alte cinci ţări nordice: Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda şi Islanda, transmite IPN.

Preşedintele legislativului a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că a simţit sprijinul din partea colegilor din Lituania, dar şi din celelalte ţări, ca la Chişinău să fie organizat acest eveniment. „Importante ţări europene fac parte din această organizaţie, ceea ce ne-ar permite să ne integrăm pe dimensiunea parlamentară, să facem un pas înainte pe această direcţie”, a spus Igor Corman.

În cadrul vizitei în Vilnius, principalele subiecte discutate au vizat relaţiile de cooperare moldo-lituaniene şi agenda de integrare europeană a Republicii Moldova în contextul apropierii de Summitul Parteneriatului Estic din noiembrie, care va fi găzduit de Lituania, ţară care deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene. „În concluzie, pot spune că Republica Moldova se bucură de un sprijin plenar din partea Lituaniei, privind atingerea obiectivelor europene. Preşedinţia Lituaniei şi-a fixat câteva priorităţi mai importante în care figurează şi Parteneriatul Estic. Aici Moldova este văzută ca un caz de succes”, a declarat Igor Corman.

Preşedintele Parlamentului a mai spus că Republica Moldova poate fi optimistă în privinţa rezultatelor Summitului de la Vilnius. „Mă refer la posibilitatea parafării Acordului de Asociere, inclusiv a Zonei de Comerţ Liber. De asemenea au fost constatate succesele înregistrate de Republica Moldova în implementarea planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize”, a adăugat preşedintele Parlamentului.

Vizita lui Igor Corman la Vilnius a avut loc în perioada 19 - 21 august. Pe 2 septembrie la Chişinău este aşteptat preşedintele Parlamentului Suediei, Per Westerberg .

  • igor corman despre formul.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.