Lituania întotdeauna a susţinut Moldova pe calea integrării europene, ambasador

Lituania a susţinut mereu în mod constant Republica Moldova pe calea integrării europene şi va continua să o facă. Acest lucru l-a menţionat ambasadorul Lituaniei în Moldova, Rimantas Latakas, la recepţia organizată cu ocazia aniversării a 26-a de când ţara sa şi-a obţinut independenţa, transmite IPN.

Diplomatul a subliniat că Moldova este statul cu care Lituania are relaţii de prietenie îndelungate, iar ţara sa niciodată nu va uita că Moldova a fost primul stat care i-a recunoscut independenţa. Rimantas Latakas a mai spus că Moldova a fost o prioritate absolută în timpul Preşedinţiei Lituaniei la OSCE în 2011 când au fost reluate discuţiile privind reglementarea transnistreană în formatul 5+2. Totodată, Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE în timpul Preşedinţiei Lituaniei la Consiliul Uniunii Europene. „În ciuda complexităţii situaţiei politice din Republica Moldova, trebuie să recunoaştem că realizările relaţiilor cu Uniunea Europeană sunt solide şi semnificative”, a spus diplomatul în discursul său.

Rimantas Latakas a declarat că Lituania este gata să împărtăşească din experienţa sa în ceea ce ţine de integrarea europeană. „Lituania, prin propriul său exemplu, demonstrează că obţinerea independenţei energetice este realizabilă. Independenţa energetică a ţării, nu uşor, dar e singura modalitate de a asigura securitatea statului. Lituania şi-a asigurat independenţa energetică doar prin reforme în sector şi prin încurajarea concurenţei. Prin urmare, susţinem obiectivul Moldovei de a asigura aprovizionarea independentă cu gaz şi energie electrică, pentru a pune în aplicare pe deplin al treilea pachet energetic”, a spus ambasadorul lituanian.

Pe data de 11 martie 1990, cu un an înainte de dizolvarea oficială a Uniunii Sovietice, Lituania a devenit independentă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.