Lista animalelor care pot fi folosite în experimente a fost actualizată

Lista animalelor care pot fi folosite în experimente a fost actualizată. Dacă până acum puteau fi făcute experimente pe nouă specii de animale, din 5 ianuarie 2018 pot fi utilizate 12 specii. Proiectul de lege a fost publicat în Monitorul Oficial, ediția din 5 ianuarie,  transmite IPN.

Din lista veche sunt excluse prepelițele și sunt adăugați hamsterii chinezești, gerbilul mongol, amfibiile și peștele zebră.

Experimentele pe animale pot fi efectuate pentru testarea calității medicamentelor, a produselor alimentare, a hranei pentru animale, pentru protecția mediului natural, pentru cercetare în scopul conservării și redresării efectivului de specii. La fel se permite experimente pe animale în învățământul superior sau pentru pregătirea profesională, în investigațiile medico-legale. Animale nu vor putea fi supuse experimentelor agricole sau veterinare, studiilor efectuate în clinicile veterinare în vederea autorizării unui produs medicinal, practicilor de creștere a animalelor.

Animalele vor putea fi folosite în experimente numai în cazul în care au fost crescute în acest scop. Crescătorii, furnizorii și utilizatorii trebuie să dispună de instalații și echipamente adecvate, care respectă cerințele de adăpostire a speciilor de animale în cauză și care permit efectuarea experimentelor în mod eficient și provoacă cel mai scăzut nivel de stres animalelor.

Legea interzice folosirea în experimente a animalelor fără stăpân, a animalelor rătăcite și nedomesticite din specii domestice. Animalele trebuie să fie ucise într-o unitate a unui crescător, furnizor sau utilizator, doar de către un personal instruit și pregătit în acest sens.

Experimentele sunt efectuate sub anestezie generală sau locală sau se folosesc analgezice pentru a asigura că durerea, suferința sau stresul este redus la minimum.

Se permite refolosirea animalului în experimente, cu condiția că acesta nu a fost utilizat decât o singură dată într-un experiment care a presupus durere, suferință sau stres sever.

Proiectul de lege a fost votat de Parlament în lectură finală, în ședința din 19 octombrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.