Lipsirea totală de imunitate a judecătorilor și a parlamentarilor într-o societate unde instituțiile nu funcționează la fel ca în Europa occidentală, într-o societate unde există multă corupție, unde influențele din zona politicului sunt încă suficient de puternice, riscă să conducă la vulnerabilitatea judecătorilor și parlamentarilor. Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii „Loc de dialog”, la Radio Moldova, de către președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, citat de IPN.
În opinia lui Tănase, în cazul lipsirii de imunitate, Moldova s-ar putea alege cu judecători și parlamentari cărora să le fi frică să adopte decizii. „În cazul de față eu nu văd nicio diferență între o decizie ilegală ca rezultat al unor presiuni sau o decizie ilegală care este rezultatul incompetenței sau unor acte de corupție. Ea rămâne la fel de ilegală. De aceea, trebuie să fim foarte atenți când venim cu idei de vulnerabilizare a celor care prin definiție trebuie să beneficieze de imunitate”, a spus Alexandru Tănase.
Președintele Curții Constituționale consideră că atât timp cât în Republica Moldova nu există o democrație autentică, nu există un stat de drept bine conturat și funcțional, este riscant să fie vulnerabilizate asemenea figuri importante ale sistemului cum sunt parlamentarii și judecătorii.