Lipseşte Omul Aureliu Busuioc, pe când scriitorul Aureliu Busuioc este la fel de actual şi de prezent în viaţa literară de la noi. Cărţile lui Aureliu Busuioc continuă să fie publicate şi republicate, iar dovadă a acestui fapt este că doar la un an de la trecerea în nefiinţă a marelui romancier, o editură de la Chişinău a scos de sub tipar şase volume ale scriitorului. Declaraţia aparţine scriitorului Emilian Galaicu-Păun citat de IPN.
La 26 octombrie, maestrul Aureliu Busuioc ar fi împlinit 85 de ani. Cu acest prilej colegii de breaslă, prieteni, discipoli ai scriitorului, precum şi personalităţi importante din viaţa socială şi culturală au organizat ieri, o seară a amintirilor în memoria lui Aureliu Busuioc. Preponderent s-a vorbit despre cum a fost Omul Aureliu Busuioc şi mai puţin despre scrierile sale.
.
Prezent la eveniment, Marius Lazurca, ambasadorul României la Chişinău, a remarcat faptul că Aureliu Busuioc nu a avut o viaţă uşoară, dar niciodată nu s-a victimizat din acest motiv. A fost o persoană senină şi solară. Părea fericit. Ambasadorul a menţionat că a citit toate cărţile oferite în dar de Aureliu Busuioc, doar că după trecerea lui în nefiinţă nu poate reveni la aceste lecturi. „Aproape îmi este imposibil să-l citesc pentru că nu mi-l pot imagina. Nu pot depăşi absenţa acestui mare om”, a pus ambasadorul.
Nu a avut o viaţă în culori roz, ci dimpotrivă una grea şi tristă, a spus scriitoarea Maria Şleahtiţchi, cu toate acestea avea o fire ludică şi ironică. Prietenia cu Aureliu Busuioc, a fost apreciată de scriitoare ca un miracol al destinului său. „În şcoală am crescut cu „Singur în faţa dragostei”, la facultate l-am studiat prin „Unchiul din Paris” şi doctorantura am dedicat-o cărţilor pentru copii ale lui Aureliu Busuioc”, a subliniat Maria Şleahtiţchi.
Practic majoritatea scriitorilor şi prietenilor lui Aureliu Busuioc, prezenţi la seara de amintire, au vorbit despre ultima întâlnire cu maestrul de la terasa Casei Scriitorilor. „Ca şi cum ne-a dat şansa să ne luăm rămas bun de la el”, a spus Maria Şleahtiţchi.
Jurnalistul Vasile Botnaru, şi el unul dintre prietenii lui Aureliu Busuioc, a spus că acest Mare Om niciodată nu şi-a revendicat dimensiunea. Cel mai mare regret al jurnalistului este că nu a reuşit să facă un audiobook cu Aureliu Busuioc. „Regret că nu am reuşit să-l convingem să-şi citească textele la microfon”, a spus Vasile Botnaru.
Ieri seara a fost lansată şi seria de autor „Aureliu Busuioc” din colecţia Cartier popular, în care au apărut romanele Singur în faţa dragostei; Lătrând la lună; Pactizând cu diavolul; Şi a fost noapte…; Unchiul din Paris. La aceeaşi editură Cartier a fost publicată ediţia definitivă a romanului Hronicul Găinarilor, în colecţia Cartier classic. Cărţile au fost editate în tiraje de 500 de exemplare şi se vând şi în librăriile din România. Preţul cărţilor variază de la 58 la 110 lei.
Aureliu Busuioc (1928-2012) a fost dramaturg, eseist, jurnalist, poet, publicist, romancier, scenarist, traducător din Republica Moldova.