Lipsa unui memorandum cu FMI este privită rău de alţi donatori, analist
Directorul executiv al Centrului analitic independent „Expert- Grup”, Valeriu Prohniţchi, subliniază că lipsa unui memorandum de politici cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) este privită de majoritatea donatorilor bilaterali sau multilaterali ca un semn rău. „Dacă o ţară nu are relaţii cu FMI, atunci nici alţi donatori internaţionali nu vor să ofere credite sau granturi ţării respective”, a menţionat analistul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de Info-Prim Neo.
Potrivit lui Valeriu Prohniţchi, în pofida faptului că parametrii ceruţi de FMI sunt de multe ori foarte restrictivi, realitatea obiectivă obligă multe state să semneze contracte cu această structură internaţională. Chiar şi partidele de stânga aflate la guvernare, odată ce se ciocnesc cu găuri în bugetul de stat, sunt nevoite să apeleze la ajutorul FMI. Pe de altă parte, creditele acordate de FMI sunt avantajoase pentru că sunt oferite în condiţii mult mai bune decât ar putea fi contractate pe pieţele externe libere sau pe pieţele financiare.
Cu referire la Misiunea de evaluare a FMI, care se află la Chişinău, directorul „Expert- Grup” a remarcat că Fondul Monetar Internaţional, atunci când dă credite, doreşte să fie sigur de faptul că creditele respective vor fi rambursate. De cele mai multe ori garanţia rambursării acestor credite ţine de o serie de parametri macroeconomici sau structurali pe care trebuie o ţară să-i satisfacă. Adică, o inflaţie controlabilă, anumite reforme pe plan regulator, constituirea de rezerve oficiale etc.
Valeriu Prohniţchi notează că relaţia Republicii Moldova cu FMI a fost una pe sinusoidă, cu urcuşuri şi coborâşuri. Acesta a amintit că au fost cinci ani când Moldova n-a avut în general nicio relaţie cu Fondul Monetar Internaţional, iar începând cu 2009, cu venirea Guvernului Filat, relaţiile din nou s-au încălzit.
Expertul a subliniat că pentru Republica Moldova ar fi sănătos să nu depăşească capacităţile sale de îndatorare şi să nu să se expună la multe vulnerabilităţi externe. „Să diminuăm mai bine zis vulnerabilităţile interne şi să încercăm să diversificăm aceste riscuri. Şi evident, să ne rugăm la Dumnezeu să evităm un dezastru de proporţii globale”, a conchis directorul „Expert- Grup”.
Misiunea Fondului Monetar Internaţional, condusă de Nikolay Gueorguiev, a ajuns la Chişinău pe 2 februarie şi se va afla în Republica Moldova până pe 16 februarie. Experţii FMI vor avea discuţii cu autorităţile moldoveneşti în contextul celei de-a doua evaluări a programului încheiat de Republica Moldova cu FMI, susţinut prin mecanismele de finanţare ECF (Mecanismul extins de creditare) şi EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).