Lipsa unei poziţii clare tergiversează parcursul european al Republicii Moldova, experţi

Lipsa unei poziţii clare a cetăţenilor moldoveni privind parcursul european tergiversează acest proces şi chiar pune în pericol integrarea europeană a Republicii Moldova. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Orizont european” de la postul de televiziune „TVR Moldova”, transmite IPM.

Analistul politic, Cristian Unteanu, crede că majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova îşi doresc integrarea europeană, însă nu se întreprind acţiuni clare în această direcţie. „Timpul curge în defavoarea parcursului european. Cred că moldovenii aşteaptă să vadă cu adevărat Europa, dar să nu fie alimentaţi cu discursuri şi filmuleţe. Guvernanţii de la Chişinău ar trebui să întreprindă măsuri concrete, să convingă UE că îşi doresc cu adevărat integrarea europeană. Mai ales în actualele condiţii. Banii UE pentru Parteneriatul Estic s-au cam terminat, la fel ca şi entuziasmul extinderii de altă dată. Europenii nu ştiu cum să iasă în capăt cu extinderea în cazul statelor Balcanilor de Vest. Aşa că Chişinăul ar trebui să facă  eforturi enorme”, a spus analistul.

Petrişor Peiu, expert economic al Fundaţiei Universitare a Mării Negre, a sugerat că România ar trebui să sisteze susţinerea financiară acordată Republicii Moldova. „Ceea ce se întâmplă în Ucraina are impas pentru Republica Moldova. Însă UE nu va neglija eforturile Chişinăului, dacă acesta va demonstra cu adevărat că îşi doreşte integrarea europeană. UE va proceda în acest caz diferenţiat faţă de celelalte state din Parteneriatul Estic. Sunt semnale periculoase că Republica Moldova ar putea intra în recesiune. Bucureştiul ar trebui să se alinieze poziţiei UE privind susţinerea financiară a Republicii Moldova. Nu mai putem sprijini necondiţionat pe cineva care cel puţin nu-şi reformează justiţia”, a declarat expertul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.