Lipsa furajelor reduce numărul de vite
Crescătorii de vite din Republica Moldova vor fi nevoiţi să sacrifice circa 7% din efectivul de vite cornute, ca urmare a lipsei de furaje. Astfel, o bună parte din şeptel va fi sacrificat înainte de a atinge greutatea corporală necesară.
Solicitat de Info-Prim Neo, şeful Direcţiei zootehnie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vitalie Ciobanu, a subliniat că în acest moment criza furajelor este o consecinţă a secetei din vara anului 2012. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a alocat 12 milioane de lei pentru susţinerea sectorului de bovine, cu 500 lei/cap vacă mulgătoare. Banii sunt alocaţi fermelor înregistrate, aflate în extravilanul localităţilor din raioanele de sud şi centru ale republicii.
Fermele de prăsilă, care sunt 8 în toată republica, şi care au un efectiv de 1422 de capete, indiferent de regiunea în care se află, au fost susţinute cu 1125 lei/cap. „Ne dorim în primul rând să păstrăm fondul genetic în ramura creşterii bovinelor şi şeptelul de vite în stare de gestaţie. Suntem conştienţi că o parte din şeptel va fi sacrificată”, a menţionat Vitalie Ciobanu.
Specialistul susţine că situaţia nu este aceeaşi pe tot teritoriul republicii. Sunt şi agenţi economici, ţărani, fermieri care au pregătit furaje pentru întreaga perioadă de iarnă cu rezervă. Sunt şi dintre cei care au depozitat în anii precedenţi siloz şi acum îl scot la vânzare.