„Lipsă de respect față de public”. Consiliul de Presă, despre moderarea dezbaterilor prezidențiale de către Gheorghe Gonța

Consiliul de Presă contestă decizia ca jurnalistul Gheorghe Gonța să modereze dezbaterile prezidențiale pentru turul doi între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. „Este o lipsă de respect față de public, o legitimare a comportamentelor lipsite de integritate și o promovare a practicilor absolut neconforme cu jurnalismul profesionist și etic”, se arată în declarația Consiliului de Presă, transmite IPN.

Consiliul subliniază că Gheorghe Gonța a recunoscut, în repetate rânduri, în interviurile pe care le-a oferit, că a acceptat „bani în plic” de la politicieni. „Un astfel de comportament contravine flagrant Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, care prevede expres că jurnalistul nu acceptă bani, cadouri, călătorii plătite sau orice alte avantaje care îi sunt oferite, pentru influențarea actului jurnalistic și a căror acceptare i-ar compromite independența și autoritatea în fața publicului și ar afecta încrederea în jurnaliști”, declară Consiliul de Presă.

În declarația organizației se mai arată că Gonța are un contract de prestare a serviciilor cu un politician care a candidat la alegerile prezidențiale din acest an, contract care constă în realizarea unor emisiuni de tip talk-show și în care acel politician își promovează viziunile politice. Acest fapt contravine fundamentului Codului Deontologic jurnalistic, formulat în preambul: „Condamnând orice încercare de a implica jurnaliștii în activități de partizanat politic sau de mercenariat ideologico-financiar, de război propagandistic sau război informațional de tip trolling (...), adoptăm acest Cod și ne angajăm să respectăm prevederile lui”.

Potrivit Consiliului de Presă, publicul din Republica Moldova merită o dezbatere veritabilă, pe o platformă cu adevărat neutră, în care moderatorii să inspire credibilitate și echidistanță. Consiliul solicită ambilor candidați la prezidențiale „să manifeste respect față de public și față de breasla jurnaliștilor onești” și propune ca dezbaterile să se desfășoare la televiziunea publică Moldova 1 și să fie moderată de jurnaliști profesioniști și cu integritate profesională”.

Declarația Consiliului de Presă a fost semnată de Consiliul de Experți și Experte, Fondatorii Consiliului de Presă (Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice, Comitetul pentru Libertatea Presei, IDIS Viitorul). Lista este deschisă pentru semnare. Pentru confirmare doritorii trimit un mesaj la consiliuldepresa@gmail.com.

Propunerea ca dezbaterile prezidențiale să fie moderată de Gheorghe Gonța a venit din partea echipei lui Alexandr Stoianoglo, iar Maia Sandu a acceptat condiția. Decizia a generat un șir de reacții, inclusiv din partea jurnaliștilor, și, în consecință, Consiliul de Presă a publicat declarația. Rămâne de stabilit ziua dezbaterilor. Părțile au avut propuneri diferite, iar soluția de compromis ar fi duminica de 27 octombrie, a declarat Maia Sandu într-o postare video online.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.