Cele mai importante aspecte ale pozițiilor de start ale formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă pro-eurasiatică în prag de an electoral au fost planificate pentru abordate la dezbaterile publice cu tema: „Poziția de start a formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă pro-eurasiatică în prag de an electoral”, ediția a 83-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.
La dezbatere au fost invitați reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Partidului Politic Partidul Nostru, Partidului Regiunilor, Partidului Popular Socialist din Moldova, Partidului Patrioții Moldovei. Din diferite motive, anunțate și neanunțate, la dezbatere a venit doar reprezentantul Partidului „Patrioții Moldovei”.
Vicepreședintele formațiunii, Sergiu Perciun, a declarat că un stat prosper înseamnă o economie prosperă. Atunci când statul produce și aceste produse sunt comercializate, statul și societatea au perspective de dezvoltare. „Noi 25 de ani tot batem apa în piuă, am nimicit toată infrastructura social-economică a țării – peste 600 de întreprinderi mari care dădeau 87% din tot bugetul țării, toate colhozurile și sovhozurile”, a notat politicianul.
În opinia sa, Republica Moldova ar putea produce astăzi pe trei direcții – vinicolă, legumieră și fructiferă – comercializând produsele pe piața mondială. Potrivit lui Sergiu Perciun, piața europeană este supraaglomerată de astfel de produse, care întotdeauna au fost solicitate în țările CSI. În viziunea sa, toate discuțiile despre integrarea europeană reprezintă vorbe sterile, pentru că UE nu are nevoie de Republica Moldova, decât în interese geostrategice. Politicianul a mai spus că „marile puteri economice se bat între ele, iar statele post-sovietice au menirea ceea nu prea lăudabilă pentru a lătra când este dată comanda, iar drept recompensă li se oferă credite”.
Experta Valentina Bodrug-Lungu, vicepreședinta Platformei pentru Egalitate de Gen, a menționat că în orice politici care se referă la diverse domenii, trebuie incorporată dimensiunea de gen. „Pentru că deseori apare întrebarea, de ce avem nevoie de femei în politică, într-un domeniu sau altul? Spuneți-ne, vă rog, dacă putem considera o putere legitimă unde femeile sunt subreprezentate? Astăzi în Republica Moldova femeile reprezintă 52% din populație și câte suntem în Parlament reprezentate?”, a spus activista.
Valentina Bodrug-Lungu a declarat că astăzi femeile ocupă multe locuri din businessul mic sau social, domenii care sunt mai puțin plătite. Este vorba despre domenii ca educație, sănătate, unde salarizarea impune femeile să supraviețuiască. Potrivit ei, egalitatea de gen înseamnă egalitate în drepturi, egalitate în responsabilități și egalitate în oportunități. În opinia ei, femeile aduc o contribuție semnificată și în economia și la dezvoltarea țării și acest lucru trebuie apreciat.
Dezbaterile publice „Poziția de start a formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă pro-eurasiatică în prag de an electoral”, ediția a 83-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.
La dezbaterea de joi, 23 noiembrie, au participat reprezentanții PAS, PPDA și PLDM, la cea de vineri, 24 noiembrie – reprezentanții PNL, Democrația Acasă, PLR și PUN.
Următoarea dezbatere cu genericul „Poziția de start a formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă pro-europeană oficială în prag de an electoral” este planificată pentru marți, 28 noiembrie, cu începere de la ora 14.00, în sala de conferințe a Agenției IPN și va întruni reprezentanți ai PDM și PPEM, precum și doi experți.