Ședința extraordinară a Consiliului municipal Chișinău, convocată de către consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate pentru astăzi, nu a avut loc din lipsă de cvorum. În sală s-au prezentat doar 15 aleși locali din cei 26 necesari pentru ca ședința să fie deliberativă, transmite IPN.
Zinaida Popa, consilieră PAS, a acuzat consilierii din alte formațiunii că nu sunt interesați în a crea un oraș confortabil pentru chișinăuieni. Potrivit ei, pe ordinea de zi se regăsește constituirea fracțiunilor și a comisiilor de specialitate. În context, Zinaida Popa a anunțat că ea a fost aleasă de către colegi în calitate de președintă a fracțiunii PAS în CMC.
„Ceea ce de fapt este important pentru chișinăuieni este bugetul municipal. Or, bugetul municipal este acea carte de vizită sau acel document care ne arată ce vom face în anul 2024. Din câte vedem, Ion Ceban și partidul său nu vor să-și asume un buget”, a declarat Zinaida Popa. Ea a solicitat ca proiectul bugetului municipal pentru anul viitor să fie publicat și supus dezbaterilor publice. În caz contrar, spune consiliera, PAS va veni cu un buget alternativ.
În contextul ședinței CMC, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale că este regretabil faptul că PAS își începe activitatea în Consiliu într-un mod neconstructiv și neproductiv. „Există o procedură de convocare a Consiliul municipal Chișinău, pe care consilierii PAS, cel puțin unii dintre ei trebuie să o cunoască și nu au decât să o aplice”, a precizat edilul.
Primarul susține că le-a explicat colegilor din PAS motivele obiective care nu permit convocarea imediată a CMC. Or, după ce mai mulți consilieri aleși au renunțat la mandate, atribuirea unei părți din mandate pentru supleanți a avut loc abia vineri. „Urmează să fie validate toate mandatele și vom intra în procedura clară pentru a organiza ședința CMC. Unele dintre aceste lucruri nu depind nici de primar, nici de executivul Primăriei”, a mai spus Ion Ceban.
Potrivit prevederilor legale, CMC se întrunește în ședință ordinară o dată la trei luni, la convocarea primarului general. De asemenea, Consiliul se poate întruni în ședință extraordinară ori de câte ori este necesar, la cererea primarului sau a cel puțin a unei treimi din numărul de consilieri aleși.
În Consiliul municipal Chișinău sunt 51 de consilieri. După alegerile din noiembrie, Partidul Mișcarea Alternativa Națională și Partidul Acțiune și Solidaritate au obținut câte 20 de consilieri. Partidul Socialiștilor va avea șase mandate în CMC, iar Partidului Comuniștilor îi revin două mandate. Partidul politic „Renaștere”, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul politic Partidul Nostru vor avea câte un consilier în CMC.