Lipsa centrelor de plasament lasă oameni aflaţi în situaţii critice pe drumuri

Asistenţii sociali semnalează necesitatea susţinerii persoanelor care au ajuns în situaţii critice, în special este vorba de persoane în etate, prin deschiderea unor centre de plasament care le-ar oferi cazare pentru anumită perioadă. Ei spun că de astfel de centre este stringentă nevoie atât la Chişinău, cât şi în alte localităţi din ţară.

„Sunt oameni care au nevoie de asistenţă socio-medicală în regim permanent, dar rămân în stradă pentru că nu există un centru unde ar putea fi cazaţi şi îngrijiţi. Spre exemplu, persoanele care suferă un atac de cord sunt spitalizate doar pentru 10 zile, după care sunt externate. Dacă nu au unde să meargă, nu-şi pot continua nici tratamentul”, a declarat pentru IPN Natalia Dvorschi, asistent social.

Ea spune că a avut în practica sa un caz când un fost deţinut, care şi-a pierdut apartamentul cât a fost la închisoare, a locuit un timp la prieteni însă, după ce a suferit un ictus cerebral şi a fost spitalizat pentru 10 zile, a ajuns în stradă. În lipsa unor centre unde astfel de persoane ar putea fi cazate, asistenţii sociali nu au cum să-i ajute. Aceşti oameni au nevoie de îngrijire 24 de ore din 24, susţine Natalia Dvorschi. În centrele de găzduire temporară, cum ar fi cel din strada Haltei, 2 din capitală, persoanele pot să rămână doar peste noapte. Azilurile pentru bătrâni nu sunt o soluţie pentru că percep taxe pentru cazare, care ajung şi la 5-6 mii de lei, iar persoanele în situaţii critice, de regulă, nu au aceşti bani şi nici apropiaţi care ar putea să plătească pentru ei.

„Persoanele în stare critică, care nu au domiciliu sau condiţii necesare, nu pot fi neglijate. Trebuie create servicii pentru fiecare. Este nevoie de astfel de centre, însă ele trebuie să fie foarte bine organizate şi să fie coordonate în mare parte de ONG-uri, în mod voluntar, pentru a asigura o îngrijire calitativă”, afirmă un alt asistent social, Anastasia Didenco.

Directorul Hospice-ului „Carolina de Nord” din localitatea Zubreşti, raionul Străşeni, Vasile Suruceanu, spune că ar fi bine să existe în fiecare raion măcar câte 10 paturi pentru persoane în stare critică, pentru că acum la centrul din Zubreşti se adresează beneficiari din toată republica, iar capacitatea acestuia este limitată. Hospice-ul „Carolina de Nord” a fost  înfiinţat în 2006, cu susţinerea financiară a statului american şi poate găzdui 12 persoane cu speranţă limitată de viaţă. Până în prezent peste 1400 de bolnavi din toată ţara şi-au găsit aici adăpost.

Contactată de IPN, şefa Secţiei servicii sociale din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Victoria Botnaru, a spus că misiunea ministerului este de a elabora politici în domeniu, iar deschiderea unor astfel de centre ţine de competenţa autorităţilor locale sau a organizaţiilor neguvernamentale.

Regulamentul-cadru privind organizarea şi funcţionarea Centrului de plasament pentru persoane vârstnice şi standardele minime de calitate a serviciilor prestate în cadrul acestora a fost aprobat de Guvern la 30 mai anul curent.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.