Linas Linkevicius: Lituania va judeca în continuare Moldova după fapte, nu sloganuri

Republica Moldova și Lituania sărbătoresc 25 de ani de relații diplomatice în acest an. Pe lângă colaborarea pozitivă dintre cele două țări, rămân încă multe provocări și probleme despre care ar trebui să se vorbească și să fie rezolvate. Declarația a fost făcută de ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, aflat în vizită de lucru în Republica Moldova, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu omologul său Andrei Galbur, transmite IPN.

Potrivit oficialului european, Lituania urmează să judece în continuare Moldova după fapte și nu sloganuri politice. „Din câte cunoaștem cu toții, ceva ani în urmă forțele care se declarau pro-europene au facilitat furtul miliardului din bugetul de stat, acțiuni de corupție foarte sonore. Sunt aici pentru a reitera că Uniunea Europeană, în cazul dat și Lituania, nu va tolera așa fel de comportament. Aceste acțiuni nu au nimic cu valorile europene”, a spus Linas Linkevicius. Oficialul european și-a exprimat și regretul și în legătură cu faptul că recomandările Comisiei de la Veneția privind schimbarea Codului Electoral „nu au prea fost luate în seamă”.

La rândul său, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur, a subliniat că, timp de 25 de ani de relații diplomatice, Lituania și-a reconfirmat rolul de partener extrem de important pentru Republica Moldova. În cadrul dialogului cu omologul său s-a convenit reluarea activității Comisiei moldo-lituaniene pentru cooperarea europeană. S-a discutat despre securitatea regională și despre evoluțiile și în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

În ultimii ani Lituania a implementat 100 de proiecte în Republica Moldova, declarându-și disponibilitatea de a acorda asistență Moldovei în domeni precum: administrația publică, sectorul fito-sanitar, sectorul financiar-bancar, lupta împotriva corupției.

  • linas linkevicius despre pasii pe care ar trebui sa-i intreprinda moldova uin continuare.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE