Limba rusă trebuie să rămână limba de comunicare între națiuni, opinii

Limba rusă trebuie să rămână limba de comunicare între națiuni, așa cum prevede actuala legislație. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Președintele Asociației obștești „Voievod”, Nicolae Pascaru, consideră că în Republica Moldova trebuie să fie vorbite limbile comode pentru populație. În opinia lui, legislația nu trebuie modificată și limba rusă trebuie să rămână limba de comunicare între națiuni. Nicolae Pascaru consideră că această modificare este foarte periculoasă referindu-se la exemplul Ucrainei, unde maidanul a început din cauza schimbărilor în domeniul legislației lingvisticei.

Politologul Boris Șapovalov consideră inițiativa liberalilor drept acțiune electorală. Potrivit lui, ratingul PL este foarte scăzut și liberalii încearcă să se facă auziți și văzuți în fața electoratului.

Vitalia Pavlicenco, președinta Partidului Național Liberal, susține că actuala prevedere din Legea cu privire la limbile vorbite referitor la limba rusă este învechită și trebuie modificată. Politiciana consideră că datorită acestei inițiative va exista mai multă armonie în societate pentru că este vorba de cea mai dureroasă problemă.

Partidul Liberal a anunțat că va depune o sesizare la Curtea Constituțională (CC) privind controlul constituționalității a cinci legi care prevăd că limba rusă este „limbă de comunicare între națiuni” în Republica Moldova. Potrivit liberalilor, Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenești, adoptată încă în 1989, contravine Constituției, deoarece, oferindu-i-se statut de limbă de comunicare, limba rusă înlocuiește limba de stat.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.