Limba română necesită promovare, opinii

Dacă limba română nu va fi declarată limbă de stat şi nu va fi promovată de către autorităţi, cetăţenii nu vor învăţa niciodată să o vorbească corect. De această părere este actorul Nicolae Darie. Solicitat de IPN, actorul a spus că moldovenii vorbesc româna stâlcit şi cu rusisme.

Nicolae Darie a mai spus că rezultatele examenelor de bacalaureat, la proba de limbă română, sunt o ruşine. Elevii care au studiat în liceele cu predare în limba rusă nu au putut lega două cuvinte în română. „Oamenii de ştiinţă spun că între Prut şi Nistru se vorbeşte limba română. Dacă nu Guvernul şi Academia de Ştiinţe, atunci cine trebuie să decidă că limba pe care o vorbim aici, în Republica Moldova, e română”, a întrebat retoric Nicolae Darie.

Compozitorul Eugen Doga a spus că în perioada sovietică, dacă erai vorbitor de limba română şi te aduceau într-o şcoală rusă, nu te întreba dacă cunoşti sau nu rusa, te puneau să te conformezi, să înveţi în rusă. Aşa ar trebui să fie şi acum, ruşii trebuie să vorbească în limba de stat a ţării care i-a găzduit. „În Rusia trăiesc 20% de musulmani, ei toţi vorbesc limba rusă. De ce, dacă te duci în Rusia, eşti obligat să ştii limba rusă, iar dacă vii în Republica Moldova, nu eşti obligat să ştii româna”, a menţionat maestrul.

Eugen Doga a adăugat că o politică de promovare a limbii române este strict necesară. „Toate posturile ruseşti sunt aici, eu nu sunt împotriva posturilor ruseşti, dar optez şi pentru promovarea celor în limba română. Consolidarea lingvistică a societăţii, a statului, este strict necesară. Dacă nu se va face, vom dispare ca naţiune”, a mai spus Eugen Doga.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.