Limba este primul indice, primul simbol al unei identități naționale. Limba română este o limbă latină care face parte din marea familie europeană spirituală, nu doar lingvistică. Fără limbă nu există cultură. Sunt teze din discursul rostit de către academicianul român Eugen Simion vineri, 31 august, în cadrul unor lecturi academice dedicate Sărbătorii Naționale Ziua Limbii Române, transmite IPN.
Eugen Simion a spus că, dacă există sau au existat oameni în politică care au tot schimbat numele limbii române, acest lucru nu trebuie să ne împiedice să vedem adevărul și adevărul este că avem o limbă comună, limba română, o înțelegem, cu mici diferențe, dar care constituie farmecul limbii noastre. Potrivit academicianului, limba este acel instrument fără de care nu există o cultură și o cultură, în mod sigur, nu există fără o limbă națională.
Eugen Simion susține că româna este o limbă aptă pentru cultură, de aceea scriitorii nu trebuie să renunțe la ideea de a scrie în limba română. „Să ne cultivăm ogorul nostru și ogorul nostru este cultura noastră! Cultura este unică, ca și limba. Cultura ne unește, restul ne poate despărți”, a spus academicianul.
Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, a menționat, la rândul său, că încă în anii de renaștere națională comunitatea academică a spus că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română. Astăzi poziția AŞM în această privință rămâne fermă. „Cu regret, constatăm că nu au fost create condiții prielnice pentru creșterea limbii române în acest spațiu istoric. Discuțiile în contradictoriu asupra denumirii limbii, lipsa factorilor sociali care să favorizeze încetățenirea şi afirmarea ei drept instrument de coeziune națională a dus mai degrabă la degradare decât la dezvoltare și îmbogățire”, a spus Gheorghe Duca.
Evenimentul „Lecturi academice, dedicate Sărbătorii Naționale Ziua Limbii Române” a fost organizat de către Academia de Științe a Moldovei, Academia Română, cu participarea Institutului de Filologie Română „B.P. Hașdeu”.