Liliana Palihovici: La alegerile locale generale, pentru prima dată, va fi aplicată cota de gen

Pentru prima dată în cadrul unui scrutin local general din Republica Moldova va fi aplicată cota de gen pentru funcția de consilieri locali și raionali. O spune președinta Asociației Institutum Virtutes Civiles”, Liliana Palihovici, potrivit căreia pentru funcția de primar cota de gen nu poate fi aplicată, de aceea femeile trebuie să dea dovadă de profesionalism și curaj și să candideze la scrutin pentru a-și crește șansele de a fi alese, notează IPN.

Liliana Palihovici spune că organizația pe care o conduce a dat startul Academiei de liderism feminin și bună guvernare destinat alegerilor locale din 2023. Programul prevede instruirea femeilor dornice de a participa la scrutinul din toamna acestui an, astfel contribuind la creșterea reprezentării femeilor în funcțiile publice la nivel local și național.

„În această vară intenționăm să instruim peste 300 de femei care intenționează să candideze la alegerile locale generale din acest an. Pentru noi nu contează atunci când ele aplică pentru a fi selectate în programul nostru din ce partid sunt sau dacă au o decizie fermă de a se înregistra în calitate de candidate la alegerile locale. Important este să deja se gândesc la acest lucru și au o motivație. Speranța mea este că cel puțin 30-40% din cele pe care le vom instrui acum să se înscrie în lista candidaților și candidatelor pentru alegerile locale. Acum, în jur de 25% din funcțiile de primar din Republica Moldova sunt ocupate de femei. De asemenea, peste 35% dintre consilierii locali sunt femei. Dacă analizăm numărul femeilor președinte de raion, avem doar o sigură femeie președintă de raion”, a spus Liliana Palihovici în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Alegerile din 5 noiembrie 2023 sunt primul scrutin local general din Republica Moldova care se va desfășura cu respectarea cotei de reprezentare. Astfel, la întocmirea listelor electorale pentru funcția de consilier se va ține cont de cota de reprezentare de 40%. Adică, în listele electorale urmează să se regăsească minimum patru femei la fiecare zece locuri.

„La ultimele alegeri parlamentare, când a fost aplicată cota de gen dublă, am văzut efectele acestei cote. 40% din mandatele de deputat sunt luate de femei. Alegerile locale nu s-au petrecut niciodată cu aplicarea cotei duble. Acum este pentru prima dată. De aceea, îmi pun speranța că vom avea o îmbunătățire a reprezentării femeilor în consiliile raionale și locale. La capitolul femei primare, aici cota nu poate fi aplicată, aici femeile trebuie să fie mai vocale, mai convingătoare, mai bine pregătite pentru a face o campanie electorală corectă și astfel își cresc șansele pentru a fi alese ”, a mai spus președinta „Institutum Virtutes Civiles”.

Potrivit noului Cod Electoral, o prevedere aplicabilă pentru alegerile locale din această toamnă, este micșorarea vârstei de participare în calitate de candidați pentru funcția de primar, de la 25 la 23 de ani. Datele Comisiei Electorale Centrale arată că în acest segment de vârstă se regăsesc circa 42 000 de femei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE