Lilian Carp: Transnistria a devenit nu doar o zonă de pericol economic, dar și de securitate

Regiunea transnistreană s-a transformat pe parcursul anilor într-o zonă nu doar de pericol economic, dar și de securitate. Există persoane care folosesc regiunea transnistreană pentru a putea fugi din Republica Moldova și nu pot fi trași la răspundere. În plus, o problemă în regiune este și traficul de ființe umane. Declarațiile aparțin deputatului blocului ACUM Lilian Carp și au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul de zi” de la TVR Moldova. Despre munițiile de pe teritoriul regiunii transnistrene și propunerea Federației Ruse de a le distruge, parlamentarul spune că deocamdată se cunoaște prea puțină informație despre aceasta.

„Teamă mi-i că o bună parte din acel armament a fost dus prin contrabandă, nefiind securizat hotarul de est, iar într-o perioadă Ucraina era foarte loială Rusiei. În condițiile date, noi știm că s-au întreprins unele treceri ilegale”, spune parlamentarul.

În opinia lui, declarațiile ministrului apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, despre faptul că Rusia este gata să distrugă munițiile din regiunea transnistreană nu pot fi considerate un prim pas în reglementarea transnistreană. „Un prim pas va fi atunci când nu vor mai fi în regiunea transnistreană. Activismul pe care îl prezintă Federația Rusă în Transnistria, după mine, din contra, denotă că încearcă să-și consolideze pozițiile. Moldova este un fel de cap de pod pentru toată zona balcanică. În România, Bulgaria este periculos să-ți ții agenții și, în aceste condiții, Republica Moldova poate fi folosită ca un cap de pod pentru pregătirea serviciilor speciale”, a declarat Lilian Carp.

Victoria Bucătaru, consiliera prim-ministrei pe probleme de securitate, spune că cele peste 20 de mii de tone de muniții care se află la Cobasna reprezintă un pericol pentru cetățenii Republicii Moldova care se află pe malul stâng al râului Nistru. Potrivit ei, din anii 2002-2003, când a fost făcută o evaluare în momentul când a fost retrasă o parte din muniții, nu se mai cunoaște nimic despre starea acestora și cantitatea care se află acolo. „Un prim pas care ar trebui întreprins este să se facă o evaluare, să știm foarte clar care este tipul de muniție care se află acolo, ce înseamnă distrugerea acestora, care sunt resursele necesare pentru distrugerea acestora, cât timp va lua distrugerea lor și cum înțelege Federația Rusă acest mecanism de distrugere”, spune Victoria Bucătaru. Consiliera spune că este important ca munițiile de la Cobasna să fie evaluate și distruse, dar trebuie să se vadă cum va avea loc procesul.

Șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Valentin Fiodorov, susține că și migrația ilegală la frontiera cu Ucraina este un fenomen foarte periculos pentru că prin aceasta se subînțelege și trafic de ființe umane, și terorism. „Pe moment nu controlăm toată porțiunea de frontieră. Avem control comun la punctul de frontieră Pervomaisk-Cuciurgan, dar se efectuează un control „relaxat”. Există un proiect care se va definitiva în luna martie și sper că vom avea un control deplin”, spune Valentin Fiodorov.

Potrivit lui, polițiștii de frontieră au și patrulare comună cu polițiștii din Ucraina pe anumite porțiuni, dar acest lucru nu este suficient, trebuie întreprinse mai multe măsuri.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.