Lilian Carp: prima şedinţă a Parlamentului condiţionată de reforma administraţiei centrale

Prima şedinţă în plen a sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului va începe cu peste 60 de legi care sunt restante din sesiunea precedentă, afirmă parlamentarul Fracţiunii Partidului Liberal Lilian Carp. Acesta susţine că stabilirea primei şedinţe plenare este condiţionată de reforma administraţiei publice centrale. Declarațiile au fost făcute de către deputat la dezbaterile publice cu tema: „Condiții și trăsături specifice ale sesiuni de primăvară-vară a Parlamentului”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Deputatul liberal spune că în coaliția majoritară se discută despre reforma administrației publice centrale, iar PL propune ca aceasta să se efectueze împreună cu reforma administraţiei publice locale pentru a avea serviciile mai aproape de cetăţean. Lilian Carp afirmă că de modul în care va arăta Guvernul depind şi legile care urmează a fi modificate.

Referindu-se la închiderea instituţiilor şcolare şi la optimizarea primăriilor, invocate în cadrul dezbaterii de către deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, Lilian Carp spune că închiderea şcolilor era planificată încă de pe vremea când actualul preşedinte Igor Dodon era ministru al economiei, iar reforma administraţiei publice locale făcută de Vladimir Voronin a fost „pentru statistici”

Deputatul liber afirmă că există primării în care peste 80-90% din fonduri sunt subvenţii din partea bugetului central, iar angajaţii acestora nu-şi pot plăti salariile din venituri proprii. Lilian Carp spune că cel puţin trebuia păstrată structura de primării din perioada sovietică, şi nu create altele noi care consumă bani publici. „Nu pot exista primării care să consume un milion şi jumătate, dar să colecteze impozite de două sute de mii de lei” afirmă deputatul.

Vorbind despre controlul parlamentar, Lilian Carp susţine că acesta se face prin interpelări, iar comisiile parlamentare pot chema la raport reprezentanţii Guvernului. Potrivit lui, comisiile speciale pot efectua controlul parlamentar, dar este o problemă că acestea se creează abia după ce „izbucneşte problema în societate.”

Dezbaterile publice „Condiții și trăsături specifice ale sesiuni de primăvară-vară a Parlamentului”, sunt ediția a 70-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.