Președintele comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului dezvăluie detalii de la întâlnirea dintre consilierul prezidențial, Dorin Recean și liderul separatist, Vadim Krasnoselskii. Potrivit deputatului PAS, în timpul întrevederii a fost abordat subiectul energetic și s-a convenit ca uzina metalurgică de la Râbnița să funcționeze în actualele condiții încă o lună, în schimbul unui preț redus de achiziție a energiei electrice, notează IPN.
Președintele comisiei securitate a Parlamentului spune că de la izbucnirea războiului din Ucraina, delegația Republicii Moldova a fost invitată la Kiev, însă vizita a fost amânată din motive de securitate.
„Și noi am fost invitați. Urma să meargă președintele Parlamentului Igor Grosu împreună cu mine câteva săptămâni în urmă. Însă au existat semnale că ar fi riscuri de securitate. Erau riscuri de bombardamente pe traseul pe care urma să ajungem. Din această cauză am anulat acea deplasare. Dar într-un viitor apropiat vom merge acolo”, a spus Lilian Carp în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.
De asemenea, Lilian Carp a dezvăluit subiectele prioritare de pe agenda întrevederii dintre consilierul președintelui Sandu, Dorin Recean și Vadim Krasnoselskii. Cei doi ar fi realizat un troc reciproc avantajos. Chișinăul a obținut un preț de achiziție a energiei electrice redus pentru o lună, iar uzina metalurgică de la Râbnița a primit autorizație temporară de mediu, tot pentru o lună.
„Au fost abordate riscurile de securitate. Întâlnirea dintre Recean și Krasnoselskii a fost una de pregătire a agendei vizitei reprezentanților OSCE în Republica Moldova, care vor vizita și zona transnistreană. A fost abordat și subiectul energetic. Ca pentru o lună de zile să mai procurăm energie din stânga Nistrului, la aproximativ același preț. Majorarea este doar de 6 dolari. Asta va permite să nu ajungem la majorări de tarife. Au avut loc și unele cedări în privința uzinei metalurgice. Tot pentru o singură lună. Ei și-au luat angajamentul ca pe parcursul acestei luni să existe un control din partea instituțiilor de mediu din Republica Moldova. Pentru a da avizele necesare. Dacă anterior cineva vizita această uzină 2 ore și ulterior semna actele, acum de 3 luni nu există aviz de mediu. S-a permis ca pentru o lună să mai funcționeze această uzină, iar nouă ne-a fost permis prețul vechi la energie electrică”, a mai spus Lilian Carp.
Ieri, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că printr-o hotărâre a Comisiei pentru Situații Excepționale s-a decis abilitarea companiei Energocom să negocieze direct cu Centrala de la Cuciurgan achiziționarea energiei electrice, „la cel mai redus preț posibil” pentru încă o lună. Astfel, în urma discuțiilor, a fost convenit un preț de achiziție de 59,5 de dolari pentru un MW/h, cu 6 dolari mai mare față de prețul vechi.