Partidele pro-europene, care discută despre crearea majorităţii parlamentare, ar trebui să ia exemplu de la Germania unde coaliţia de guvernare a fost creată de partide antagoniste, dar care au discutat despre priorităţi, nu despre partajarea portofoliilor. Sfatul pentru politicienii moldoveni a fost enunţat de către Lilia Snegureac, secretară a Platformei Societăţii Civile „Pro-Europa”; care a participat, împreună cu reprezentanţii unui şir de platforme ale societăţii civile, la dezbaterea cu tema: „Societatea şi clasa politică însuşesc nesatisfăcător caracterul public al negocierilor pentru crearea coaliţiei guvernamentale: motive, pericole, soluţii” organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.
Lilia Snegureac a spus în Germania după alegeri s-a discutat mai puţin despre funcţii şi mai mult despre priorităţi. „Avem cel mai bun exemplu, Germania, unde în coaliţie sunt partide antagoniste. Partidele ar trebui să stabilească priorităţile, inclusiv adoptarea Legii privind finanţarea partidelor politice, revizuirea Constituţiei. „Acestea trebuie să fie subiectele de discutat, nu partajarea portofoliilor”, a adăugat secretarul Platformei Societăţii Civile „Pro-Europa”.
Lilia Snegureac a insistat că şi opoziţia este necesară şi trebuie să se dezvolte şi un dialog cu aceasta pentru a fi evitată situaţia de acum câţiva ani, când nu putea fi ales preşedintele ţării. Experta a adăugat că există un şir de reforme complicate care trebuie implementare, iar societatea civilă poate ajuta.
Dezbaterea cu tema: „Societatea şi clasa politică însuşesc nesatisfăcător caracterul public al negocierilor pentru crearea coaliţiei guvernamentale: motive, pericole, soluţii” este ediţia a XXXVI-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.