Lilia Snegureac: Partidele politice, cu desăvârşire, sunt discreditate

Evoluţiile din ultimul timp demonstrează că absolut toate partidele parlamentare s-au discreditat şi chiar apar dubii referitor la legitimitatea aflării lor în legislativ. O opinie în acest sens a fost exprimată de către Lilia Snegureac, preşedinta Centrului „Pro dialog”, secretar al Platformei Societăţii Civile „Pro-Europa”, în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Despre ce tace societatea civilă? Viziuni asupra procesului de negocieri privind formarea coaliţiei de guvernare”, organizată de către Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

„Acum toate justificările şi declaraţiile lor că vor integrare europeană le văd ca fiind nişte declaraţii de doi bani. Aceasta este percepţia mea şi cred că toate negocierile sunt un spectacol, deoarece au la bază şantajul. Toate acţiunile şi dialogul cu societatea civilă a fost de formă. M-am săturat de formalităţile astea. Societatea civilă nu tace, dar ea nu este auzită. Eu mă îndoiesc că Guvernul Streleţ ar fi căzut dacă ar fi avut o altă discuţie cu oamenii din faţa Guvernului, dacă ar fi iniţiat aceste discuţii”, a spus Lilia Snegureac.

Experta a menţionat că atât mass-media, cât şi politicienii nu manifestă interes faţă de activităţile organizaţiilor neguvernamentale. Potrivit ei, la o serie de dezbateri organizate prin localităţile rurale nu a participat niciun politician, or, acolo cetăţenii de rând au expus idei foarte bune cum poate fi depăşită criza şi care sunt doleanţele lor.

Lilia Snegureac consideră că organizaţiile neguvernamentale trebuie să colaboreze, pentru că acestea pot veni cu o valoare adăugată la actul de guvernare. Însă, spune ea, societăţii civile i-a scăpat din vedere să promoveze cetăţenii activi. Educaţia spiritului activ cetăţenesc nu se face sporadic şi nu selectiv, acesta trebuie promovat inclusiv în rândul pensionarilor, deoarece toţi pensionarii se plâng de pensii mici, „dar unii au votat fiind cumpăraţi cu pomeni electorale şi acum toţi suportăm consecinţele”.

Referindu-se la negocierile privind formarea noii coaliţii de guvernare, Lilia Snegureac a subliniat că acest tip de negocieri îi repugnă. „Da, mai sunt astfel de exemple, mai sunt guverne formate de alianţe, Germania fiind un exemplu clar. Ultimele negocieri la ei au durat vreo 3-4 săptămâni, dar acolo se discuta pe subiecte de interes pentru cetăţeni. Chiar dacă se negociau şi ministerele, la bază era interesul omului. Eu spun că adevăratul om politic încetează să mai exprime în funcţia în care a fost numit interesele partidului, el trebuie să pună în faţă interesul oamenilor. Negocieri care vor pune înaintea interesului societăţii disciplina de partid şi vor uita de responsabilităţi, mie îmi displac”, a spus Lilia Snegureac.

Dezbaterea publică: „Despre ce tace societatea civilă? Viziuni asupra procesului de negocieri privind formarea coaliţiei de guvernare” este ediţia a 44-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea fundaţiei germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.