Fiecare guvernare nouă, odată cu instaurarea sa, promite că va întreprinde un set de măsuri pentru combaterea corupţiei, dar, de fapt, se dovedeşte că fiecare vine şi pleacă şi nu se întâmplă altceva decât realizarea scopurilor de a captura instituţiile statului, iar ca urmare, după plecări, nimeni nu poartă nicio responsabilitate pentru angajamentele asumate şi nu avem de la cine cere socoteală. Opinia aparţine directorului Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, şi a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema: „De ce crizele din Moldova afectează integrarea europeană? Viziunea participanţilor la Adunarea Generală a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic de la Kiev. Rezoluţia AGFSC PE privind Moldova”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.
Potrivit Liliei Carasciuc, clasa politică tot încearcă să tărăgăneze îndeplinirea angajamentelor asumate în faţa partenerilor europeni, pentru a-şi putea realiza scopurile proprii, de a captura instituţii. Directorul Transparency International susţine că toţi guvernanţii de până acum promit că vor adopta un pachet de măsuri anti-corupţie, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, din cauza actelor de corupţie care s-au comis au fost pierduţi mulţi bani care urmau a fi investiţi în Republica Moldova.
În opinia sa, schimbarea clasei politice ar fi o soluţie pentru depăşirea actualei situaţii, însă şi aici există riscuri. Potrivit ei, în ultima perioadă tot mai popular a devenit traseismul politic şi atunci există riscul să alegem unii oamenii şi partide, dar care ulterior ar putea schimba configuraţia Parlamentului.
Dezbaterilor publice cu tema: „De ce crizele din Moldova afectează integrarea europeană? Viziunea participanţilor la Adunarea Generală a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic de la Kiev. Rezoluţia AGFSC PE privind Moldova” sunt ediţia a 46-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.