Liga Studenților din Basarabia cheamă la asumarea identității românești

Liga Studenților din Basarabia cheamă la asumarea identității românești. Într-o conferință de presă la IPN, vicepreședintele organizației, Silviu Plopa, a remarcat că în procesul de integrare europeană, asumarea identității românești se dovedește a fi o direcție clară și eficientă.

Potrivit lui Silviu Plopa, care face referire la sondaje de opinie, cetățenii Republicii Moldova care se consideră români sunt și cei mai proeuropeni. 74% dintre aceștia se pronunță pentru integrarea în Uniunea Europeană, spre deosebire de 34% proeuropeni printre cei care se identifică drept moldoveni.

Silviu Plopa subliniază că procesul de reînviere a conștiinței naționale românești este esențial pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. „Numărul mare de studenți basarabeni care învață în România reprezintă un factor semnificativ în consolidarea legăturii identitare profunde între cele două națiuni. Prin îmbogățirea experienței culturale și academice, studenții contribuie la întărirea sentimentului de unitate și consolidare a unui viitor comun, bazat pe valori și tradiții împărtășite. Astfel viitorul european al Republicii Moldova trebuie să se concentreze pe asumarea identității românești, recunoscând în același timp că experimentul instaurat la 2 august 1940 a fost unul antinațional și antiromânescˮ, a declarat Silviu Plopa.

În contextul zilei de 2 august, când se împlinesc 84 de ani de la formarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, Danu Verlan, membru al Ligii Studenților din Basarabia, a remarcat că teritoriul a fost rupt mișelește de către imperialismul rusesc. „Vorbim limba română, simțim și iubim românește și, în pofida urii și atacurilor bolșevice și rusești, spiritul și conștiința noastră a rezistat și s-a călit, iar unica formulă de succes pentru Republica Moldova este sfărâmarea în veci a minciunii ce s-a înfăptuit la 2 august 1940 și întoarcerea la Patria-mamă, Româniaˮ, a spus Danu Verlan.

Potrivit lui Danu Verlan, sovieticii au făcut tot posibilul pentru a dezbina conștiința națională și tendința naturală de reunificare cu Patria-mamă. Pentru scurt timp a existat o rază de lumină, reprezentată de eliberarea română din 1941. „Zeci de surse jurnaliste și de arhivă menționează cum ostașii români erau primiți cu flori, mulți din ei fiind cazați în timpul popasurilor chiar în casele basarabenilor, drept mulțumire pentru eliberarea de robia ruso-comunistăˮ, a subliniat Danu Verlan.

Alexandru Tetelea, membru al Ligii Studenților din Basarabia, consideră că ține doar de timp când moldovenii își vor da seama că sunt români. „Unica posibilitate de aderare la Uniunea Europeană este prin acceptarea identității românești și debarasarea de toate vestigiile sovietice care stagnează dezvoltarea în acest teritoriuˮ, a spus Alexandru Tetelea.

Notă: Conferința de presă s-a desfășurat în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei conferințe nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.