Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, are prognoze optimiste în legătură cu aderarea la Uniunea Europeană, eradicarea corupţiei şi accederea formaţiunii în Parlament după scrutinul din 30 noiembrie. Declaraţii în acest sens preşedintele PLDM le-a făcut în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.
Potrivit lui Filat, în anul 2017, Republica Moldova ar putea obţine statutul de ţară candidat, iar în anul 2020 va fi gata să adere la Uniunea Europeană.
Vlad Filat a recunoscut existenţa corupţiei în instituţiile statului şi acuză organele de drept de luptă ineficientă cu acest flagel. „Trebuie să spun că instituţiile de drept ale statului nu au deplină funcţionalitate. Lucrurile trebuie văzute şi abordate sistemic. Sunt sigur că perioada de pregătire a luat sfârşit şi trebuie de trecut la acţiuni concrete. Legea trebuie să fie una egală pentru toţi, indiferent de culoarea politică sau poziţia socială. Vor fi intervenţii şi mai dure pentru ca sistemul să funcţioneze normal în eradicarea corupţiei”, a declarat liderul liberal-democrat.
Potrivit lui Vlad Filat, este important că liderii partidelor de la guvernare urmează să ajungă la un numitor comun privind principiile de guvernare după alegeri, care trebuie să se bazeze pe transparenţă, astfel ca cetăţeanul să poată controla actul guvernării.
Deşi este sigur că formaţiunea politică pe care o conduce va accede în Parlament după 30 noiembrie, Vlad Filat a declarat că nu este interesat să deţină funcţii cheie în conducerea statului. În acest context Filat a dat exemplu demiterea sa din funcţia de prim-ministru. „Nu a fost vorba de cedare într-o luptă. Am decis să evităm alegerile anticipate, care pentru ţară ar fi fost o tragedie. Astfel, am lăsat ţara să se dezvolte într-un regim accelerat, fapt care a condus la rezultate importante”, a precizat fostul premier.
Liderul PLDM a negat implicarea sa în concesionarea aeroportului Chişinău şi vinderea pachetului de acţiuni ale Băncii de Economii. „Astfel de cazuri nu se rezolvă în partide. Există instituţii abilitate ale statului, cum ar fi Banca Naţională sau Centrul Naţional Anticorupţie, care nu sunt controlate de PLDM”, a precizat Filat.
Vlad Filat a dezminţit şi recentele declaraţii ale fostului ministru al finanţelor, Veaceslav Negruţă, precum că în buget s-ar fi format o gaură de 8,5 mlrd de lei. „Bugetul Republicii Moldova este sustenabil şi toate angajamentele pe care şi le-a asumat Guvernul au acoperire financiară”, a conchis Vlad Filat.