Viitorul președinte al Republicii Moldova trebuie să fie o persoană cu experienţă politică pentru a conduce mişcarea de „dezoligarhizare” şi „decapturizare” a instituţiilor statului şi pentru a fi în fruntea luptei cu corupţia. Acestea sunt sarcinile pe care viitorul preşedinte trebuie să le aibă ca prioritare. De această părere este președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru.
Într-un interviu acordat Agenţiei IPN, politicianul a menționat că PLDM va monitoriza procesul electoral din acest an și nu va permite ca acea încercare de a frauda alegerile, care este în plină desfăşurare, să ia proporţiile unei fraude electorale majore.
„Când mă refer la fraudarea alegerilor, mă refer la acele acţiuni care sunt întreprinse de reprezentanţii guvernării în teritoriu, modul în care ei au început să acţioneze în vederea pregătirii alegerilor anticipate, acelor acţiuni pe care le întreprind la nivelul viitoarelor comisii electorale vizavi de finanţarea partidelor, modul în care vor fi cheltuiţi banii în această campanie – totul vorbeşte despre faptul că Partidul Democrat de pe acum încalcă Codul Electoral. Noi vom sancţiona, vom ieşi cu anumite decizii în acest sens în cadrul Comisiei Electorale Centrale şi vom face tot posibilul ca alegerile să se desfăşoare într-un mod cât mai mult posibil cinstit, transparent şi corect”, a declarat liderul PLDM.
La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.