Fracțiunea PAS, Blocul ACUM, împreună cu alți colegi din Parlament, a reușit într-un climat politic foarte complicat să găsească o soluție și „să scoată țara din oblăduirea unui singur individ, Vlad Plahotniuc, care este fugit în străinătate”. De asemenea, împreună cu colegii din PPPDA, a venit cu mai multe inițiative ce vizează reforma justiției, care au fost primite cu mai puțin zel de colegii din Partidul Socialiștilor, iar ca urmare guvernul condus de Maia Sandu a fost demis. Președintele fracțiunii, Igor Grosu, spune că cetățenii sunt cei care apreciază și vor aprecia activitatea, fie că este vorba despre cea parlamentară sau cea executivă.
Solicitat de IPN la sfârșit de sesiune parlamentară, Igor Grosu a declarat că, uitându-se înapoi în anul 2019, primul lucru de menționat ar fi faptul că lucrurile în țară au fost aduse la normalitate. Inclusiv prin contribuția fracțiunii PAS. Mai exact, după evenimentele din luna iunie. Potrivit deputatului, una dintre realizări ar fi adoptarea declarației cu privire la captivitatea statului și a instituțiilor. De asemenea, a fost adoptată revenirea la sistemul electoral proporțional, în condițiile în care sistemul fusese adoptat pentru un singur partid. Și drept dovadă este faptul că Blocul ACUM a obținut mai multe voturi la alegerile parlamentare.
O altă realizare, menționează parlamentarul, cu care se pot mândri și cei din PAS, și cei din Platforma Da, este cota de gen din listele electorale. Ca urmare, există o prezență fără precedent a femeilor în funcțiile elective – primari, consilieri. Totodată, împreună cu guvernul condus de Maia Sandu a fost rectificat bugetul, în condițiile în care „a fost moștenită o gaură lăsată de fostul ministru al finanțelor, actualul premier Ion Chicu”. Igor Grosu susține că, de asemenea, s-a reușit deblocarea asistenței externe. Chiar dacă a fost lucrul executivului mai mult, și Parlamentul și-a adus contribuția prin dialogul pe care l-a avut cu partenerii de dezvoltare.
„Cred eu că, nu în ultimul rând, e de menționat prestația noastră, dar și a altor partide în cadrul alegerilor locale, care pentru prima dată s-au desfășurat într-un climat calm, fără presiuni asupra candidaților sau a primarilor în exercițiu”, mai punctează liderul fracțiunii PAS. Deputatul mai precizează că fracțiunea sa și colegii din PPPDA au insistat pe toate inițiativele ce țin de reformarea justiției, dar cu mai puțin zel a fost primită de PSRM. „De aici și urmarea – complotul urzit de PDM și PSRM și debarcarea Guvernului Sandu. Asta nu am reușit să o ducem până la capăt. Nu am reușit, din păcate, să adoptăm Legea bugetului, bugetul solidarității pentru 2020. Un buget care avea o puternică încărcătură socială, cu lucruri bune pentru cetățeni, în special pentru cei cu venituri modeste”, afirmă Igor Grosu.
Deputatul mai menționează din pachetul privind reforma justiției: evaluarea externă a judecătorilor și a procurorilor, consolidarea capacităților Procuraturii Anticorupție, care, în opinia sa, în actuala conjunctură guvernamentală, vor fi trecute pe planul doi sau chiar trei.
Deputatul a regretat că nu s-a reușit ratificarea Convenției de la Istanbul, deși au fost făcute demersurile necesare. La început, Guvernul Chicu și-a asumat ca acest angajament să fie realizat până la sfârșitul anului, însă peste trei zile s-a răzgândit, „întorcându-se la 180 de grade”.
În sesiunea viitoare, fracțiunea PAS își propune să promoveze inițiative ce vizează domeniul securității, educației, cel economic. În opinia sa, aceste inițiative vor avea susținere în Parlament pentru că nu crede că colegii din alte partide vor putea să voteze împotriva proiectelor ce țin de agenda de integrare europeană, reforma justiției etc.
La alegerile parlamentare din 24 februarie, Blocul electoral ACUM a obținut 26 de mandate de deputat, dintre care 12 în circumscripțiile uninominale: nr. 14, 21, 22, 25, 26, 27, 30, 32, 33, 37, 50 și 51. Deputații din ACUM au constituit două fracțiuni parlamentare: Fracțiunea ACUM, Platforma DA și Fracțiunea PAS, Blocul ACUM. Ultima este constituită din 13 parlamentari.