Liderii Platformei „DA” se fac vinovaţi de violenţele din timpul protestelor, experţi

Liderii Platformei „DA”, în calitate de organizatori ai protestelor de duminică, 4 octombrie, se fac vinovaţi de acţiunile cu caracter violent ale unor protestatari. Concluzii în acest sens au fost formulate de către invitaţii emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite  IPN.

Alexandru Cauia, decanul Facultăţii de drept de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, consideră că liderii Platformei „DA” au admis acţiunile violente în timpul protestelor pentru a stimula amploarea lor. „Protestul Platformei „DA” s-a dezumflat. Organizatorii au avut nevoie de ceva nou pentru a menţine spiritul revoluţionar. Reprezentanţii Platformei şi-au asumat prea multe responsabilităţi. Inclusiv că au declarat acest protest drept Mare Adunare Naţională, care este un simbol al statului Republica Moldova”, a spus profesorul.

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, CreDO, Sergiu Ostaf, este de părerea că protestatarii îmbrăcaţi în uniforme militare au încălcat normele deontologice şi etice atunci când i-au atacat pe poliţişti. „Este un semnal negativ, foşti poliţişti, bine pregătiţi, îmbrăcaţi în uniforme cu simbolurile statului, au atacat poliţiştii în exerciţiu. Este dincolo de normele deontologice şi etice”, a declarat Ostaf.

Cristian Tabără, analist media, susţine că liderii Platformei „DA” ar fi instigat protestatarii la acţiuni de violenţă. „Au fost diferite îndemnuri: Mergem la Guvern, mergem la Parlament. Aceste mesaje au fost riscante pentru organizatori. Cei care atacau poliţiştii erau oameni cu epoleţi, care cunosc bine cum să disperseze cordonul de poliţişti”,a spus analistul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.