Rezoluția Parlamentului European prin care recomandă Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, dar și sprijinul bugetar pentru Republica Moldova, este o sentință dată guvernării de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către primarul ales nevalidat, Andrei Năstase, lider al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, la Strasbourg, transmite IPN.
Andrei Năstase afirmă că rezoluția nu este o sentință dată Republicii Moldova, dimpotrivă Moldova este susținută în aspirațiile de accedere în lumea civilizată, de aderare la UE, doar că aceste aspirații sunt împotmolite de către guvernare. Potrivit liderului PPPDA, faptul că la Chișinău nu au fost validate alegerile liber desfășurate a determinat să vină această sentință care prevede suspendarea finanțării guvernării de la Chișinău de către Comisia Europeană până la îndeplinirea unor condiționalități foarte și foarte dure. Andrei Năstase susține că anularea votului mixt este una dintre aceste condiționalități. „Noi ne vom bate până la capăt pentru anularea acestui vot Plahotniuc-Dodon. Ne vom bate pentru validarea alegerilor din Chișinău, dar, cel mai important, ne vom bate pentru o țară liberă care își dorește un trai decent”, a spus Andrei Năstase.
Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a spus că textul rezoluției este foarte dur pentru autoritățile din Republica Moldova. În document se spune foarte clar că decizia de invalidare a alegerilor este una contrară principiilor democratice, europarlamentarii amintesc despre faptul că autoritățile de la Chișinău au ignorat recomandările Comisiei de la Veneția în raport cu sistemul electoral, adoptat anul trecut. „Europarlamentarii indică asupra mai multor îngrijorări pe care le au și își exprimă solidaritatea cu cetățenii Republicii Moldova, votul cărora a fost furat. Astăzi Parlamentul European a spus clar că nu au fost îndeplinite precondițiile pentru asistența macrofinanciară și, în special, condițiile politice ce țin de sistemul multipartid. S-a vorbit concret că autoritățile nu au recuperat nici un ban din furtul miliardului”, a spus Maia Sandu.
La rândul său, liderul Partidului Liberal Democrat, Viorel Ciubotaru, a declarat că rezoluția adoptată este o victorie obținută grație faptului că s-a reușit să fie comunicată vocea protestatarilor din PMAN care au manifestat pe 1 iulie și care, la fel, au adoptat o rezoluție cu revendicări concrete față de această guvernare. Viorel Ciubotaru crede că textul rezoluției PE este un mesaj foarte puternic de sprijin al cetățenilor Republicii Moldova, care astăzi sunt nevoiți să lupte pentru drepturile lor fundamentale.
La propunerea Grupului Partidului Popular European, Parlamentul European, cu 345 de voturi pro, 160 de ațineri și 35 de voturi împotrivă, a adoptat o rezoluție prin care recomandă Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, dar și sprijinul bugetar pentru Republica Moldova. Europarlamentarii consideră că orice decizie privind plățile viitoare ar trebui să se ia numai după alegerile parlamentare planificate și cu condiția ca acestea să aibă loc în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și să fie evaluate de către organisme internaționale specializate.