Liderii mondiali au căzut la înţelegere: Trebuie înlăturate discrepanţele de gen

La New York, SUA, circa 80 de lideri mondiali s-au convocat în cadrul Naţiunilor Unite pentru a se angaja personal la eliminarea tuturor formelor de discriminare faţă de femei până în 2030 şi pentru a anunţa acţiuni concrete şi măsurabile ce vor impulsiona schimbări rapide în statele lor. Evenimentul marchează un început istoric, prezentând angajamentele luate de către şefii de state şi de guverne. Experta gender, Olga Nicolenco, solicitată de IPN, a spus ce acţiuni imediate şi de viitor trebuie să întreprindă autorităţile din Moldova în contextul obiectivelor globale stabilite.

Olga Nicolenco zice că vital pentru Moldova este adoptarea cotei de gen ca un mecanism temporar, ca femeile să aibă acces pe listele de candidaţi şi apoi la funcţiile decisive. Autorităţile trebuie să asigure implicarea femeilor în viaţa politică, nu în sensul că ele nu au drepturi, ci că nu au posibilităţi, o barieră fiind lipsa de timp, deoarece ele sunt prea mult prinse cu treburile casnice şi tot ele timp de 3 ani nu pot să lase copiii la creşe ca să revină la muncă întrucât acestea pur şi simplu nu există.

Experta menţionează că o tendinţă nouă pentru Moldova este aplicarea bugetului sensibil la gen. Este un instrument de lucru destinat să eficientizeze resursele statului, ca din acest punct de vedere să nu fie discriminat nimeni, nici femeile, nici bărbaţii. Acest mecanism trebuie introdus în Moldova atât la nivel de buget naţional, cât şi în bugetele primăriilor.

La reuniunea de la New York, cancelarul german, Angela Merkel, în calitate de lider mondial, a declarat că avem nevoie de femei pentru pace şi pentru dezvoltare. „În Germania, am extins serviciile de îngrijire a copilului şi avem, într-un final, o lege privind accederea femeilor în funcţii de conducere”, a comunicat Merkel.

În timp ce acţiunile anunţate sunt diverse, se aşteaptă ca acestea să se alinieze în spatele unui mesaj comun: Obiectivele de Dezvoltare Durabilă nu pot fi realizate în lipsa egalităţii de gen.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.