Activistul Andrei Donica, recent ales președinte al formațiunii social-politice Mișcarea profesioniștilor „Speranța-Надежда”, îndeamnă activiștii civici să participe la alegerile parlamentare pe o listă comună. Într-o conferință de presă la IPN, Andrei Donica a spus că oricine care nu este membru al vreunui partid politic va putea candida pe lista Mișcării profesioniștilor „Speranța-Надежда”, iar ordinea înscrierii va fi stabilită în funcție de numărul semnăturilor de susținere acumulate de către pretendenți.
Andrei Donica susține că este necesar ca activiștii civici, liderii de opinii, să se implice în politică, indiferent de apartenența etnică, limba vorbită sau viziunile ideologice pe care le împărtășesc. Activistul susține că partidele politice de opoziție, care afirmă că își doresc pe listele lor activiști civici, persoane integre, mint. În realitate, acestea doresc ca listele lor să fie promovate de oameni care își asumă angajamente față de aceste partide. Filtrele de integritate pe care unele partide politice le promovează nu vor da rezultate. Dacă ar fi să fie aplicate corect, 95% din politicieni riscă să nu treacă aceste filtre.
„Eu însumi am depus acum o lună o cerere la Coaliția pentru un Parlament Curat pentru a trece testul de integritate și nu am primit niciun răspuns. De asemenea, am așteptat invitație din partea partidelor politice și nu am primit-o. Partidele politice sunt interesate să își promoveze propriile interese și candidați, aceștia nu au nevoie în realitate de oameni integri”, a declarat activistul.
Andrei Donica susține că pe lista națională a Mișcării profesioniștilor „Speranța-Надежда” vor fi incluse doar persoanele care vor accepta să candideze și în circumscripțiile uninominale. În cazul existenței a mai multor candidaturi în circumscripția uninominală va fi susținută candidatura cu cele mai multe semnături. Potrivit liderului Mișcării, acest lucru îi va determina pe candidați să comunice cât mai mult cu alegătorii.
Andrei Donica a mai spus că formațiunea are pregătit un mecanism care îi va obliga pe deputații care au ajuns în Parlament fiind primii pe lista națională, să cedeze locul în legislativ colegilor care au obținut mai multe voturi în circumscripțiile uninominale. De asemenea, persoanele care vor ajunge deputați pe lista națională vor trebui să-și depună mandatul dacă se detașează de formațiune.