Liderii de opinie de la Chişinău despre beneficiile integrării europene în contextul de securitate

Republica Moldova se află la poarta pericolelor, iar integrarea europeană este o soluţie în contextul asigurării securităţii. Concluziile au fost formulate de un grup de lideri de opinie de la Chişinău în cadrul emisiunii „Fabrika” de vineri seara, transmite IPN.
Analistul politic Ion Tăbârţă  a declarat că Moldova a fost pentru mai mult timp o „capcană” geopolitică,  un teritoriu al confruntărilor dintre Est şi Vest, iar, la momentul de faţă, UE ar pute a veni pe rol de salvator.

Deşi au ajuns la un numitor comun că vizitele din ultimele zile ale înalţilor oficiali europeni şi americani la Ghişinău sunt efectuate în contextul de securitate, analiştii politici au opinii contradictorii privind  importanţa lor.

Astfel, Liliana Snegureac, preşedintele Centrului de Resurse „Dialog Pro", susţine că „aceste vizite sunt semnale de susţinere fermă. Toate statele UE şi-au arătat ferm susţinerea parcursului european al Moldovei. Ţinând cont de acele mişcări care sunt în Ucraina, poate fi loc şi pentru temeri. Eu nu cred că Moldova ar putea regresa din parcursul ei european, dar asemenea vizite au fost în repetate rânduri atunci când erau anumite semnale în ţară precum că ar putea deraia de la obligaţiunile iniţial asumate.”

Pe de altă parte, Valeriu Ostalep, ex-viceministru de externe susţine că aceste vizite sunt sterile şi au menirea de a salva deficitul de imagine a politicienilor moldoveni, aflaţi la guvernare.

„Puterea actuală are o problemă care este lipsa credibilităţii populaţiei. Aceste vizite au menirea de a compensa lipsa de încredere. Este o solicitare a lui Leancă: „Ajutaţi-mă'", a conchis Ostalep.

Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, crede că vizitele înalţilor oficiali ar urmări şi motivul de afaceri. „Tusk a venit cu 20 de milioane de euro. Fiecare din aceste conlucrări vin să aducă un suport de inteligenţă şi susţinere materială. Începem să ne simţim altfel. Cine din Federaţia Rusă a arătat simpatie pentru Moldova?", a spus  analistul.

În ultimele zile, Republica Moldova îi are în calitate de oaspeţi pe înalţi demnitari din cancelariile europene şi americane. Primul a venit europarlamentarul Monica Macovei, apoi prim-ministrul polonez Donald Tusk, iar peste două zile vine ministrul de externe al României şi cel al Canadei. Duminică vin asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al secretarului american de stat, oficiali din domeniul apărării americane şi al comandamentului forţelor armate ale SUA.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.