Lideri de ONG recomandă depolitizarea funcţiei de şef al statului
Lideri de ONG din Moldova recomandă actorilor politici să ţină cont de principiile europene de alegere a preşedintelui. „Constituţiile ţărilor europene cu regim parlamentar, cu alegere directă sau indirectă a preşedintelui, prevăd restricţii ferme pentru cumularea funcţiei de preşedinte al ţării cu orice altă funcţie în stat”, se menţionează într-o declaraţie citată de Info-Prim Neo.
Declaraţia este semnată de către Sergiu Ostaf, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Vanu Jereghi, Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM) şi Liubov Nemcinova, Societatea Internaţională pentru Drepturile Omului, secţia din Moldova.
Recomandările menţionate ţin de suspendarea de către preşedintele ales a calităţii sale de membru al oricărui partid politic din momentul depunerii cererii în această înaltă funcţie şi, ulterior, pe toată durata mandatului, promovarea în funcţia de preşedinte al ţării a unei personalităţi care se bucură de o autoritate şi legitimitate morală considerabilă în ţară, inclusiv posedarea de către candidatul la funcţia de preşedinte a competenţelor de comunicare şi negociere cu toţi actorii şi forţele din ţară, alegerea în funcţia de preşedinte a unei personalităţi care simbolizează unitatea societăţii, are premize puternice pentru cultivarea încrederii din partea principalilor actori ai societăţii.
Un alt principiu tradiţional formulei constituţionale a familiilor parlamentare europene, la care se înscrie, de jure, şi Constituţia R. Moldova, prevede inadmisibilitatea cumulării funcţiilor de preşedinte al ţării cu orice altă funcţie publică, aceasta fiind expresia principiului constituţional de separare a puterilor în stat, se mai spune în declaraţie.
Semnatarii sunt de părerea că prevederile constituţionale ale R. Moldova, au un caracter formal şi declarativ, dacă nu se aplică consistent şi conform practicii europene.
11 ţări europene, din care 5 din Europa Centrală, au un regim constituţional parlamentar cu alegerea indirectă a preşedintelui ţării, printre printre care: Albania, Cehia, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Malta, Elveţia şi Republica Moldova.