Lideri ai partidelor extraparlamentare au păreri negative privind desfăşurarea campaniei electorale şi cred că vor urma alegeri anticipate. Declaraţii în acest sens au fost lansate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV7, transmite IPN.
Ruslan Popa, preşedintele Partidul Comunist Reformator din Moldova, consideră că alegerile din această toamnă nu vor fi libere, dar şi-a exprimat speranţa că „cetăţenii îi vor pedepsi pe cei care au fost la guvernare timp de 23 de ani”. „Avem alegeri după alegeri, dar nimic nu se schimbă. Politicienii îi pun în funcţii tot pe oamenii lor care lucrează pentru ei şi nu pentru stat”, a punctat Popa. .
Mihai Godea, preşedintele Partidul Acţiunea Democratică, a declarat că a încercat să facă coaliţie electorală cu alte partide de centru-dreapta, însă nu s-a ajuns decât la discuţii interminabile, de aceea formaţiunea va participa la scrutin de sine stătător. „Vom vedea cum vor convinge cei aproape 30 la sută din cetăţenii care şi-au pierdut încrederea în actuala guvernare, dar nici pe partidele de stânga nu le doresc”, a spus Godea. Referindu-se la campania electorală, Godea a opinat că va fi o campanie „mizerabilă, dură şi ticăloasă”, deoarece nu se respectă condiţiile elementare: „acces liber la cetăţeni, acces la mass-media pentru fiecare, acces liber la alt gen de resurse”.
Preşedintele de onoare al PPCD, Iurie Roşca, crede că după scrutinul din 30 noiembrie se va întâmpla un blocaj instituţional, care va conduce la alegeri anticipate. „Oamenii pierd interesul în exerciţiul electoral. Lipsa de pregătire intelectuală a politicienilor este mai gravă chiar decât corupţia. Dacă majoritatea parlamentară de azi nu obţine majoritatea, este foarte probabil ca preşedintele ţării, să facă uz de dreptul său exclusiv de a nominaliza o candidatură la funcţia de prim-ministru, inacceptabilă pentru o altă majoritate parlamentară, să repete această procedură de 3 ori şi să dizolve Parlamentul”, a prezis Roşca.
Fostul comunist Victor Stepaniuc, actualmente preşedintele Partidului Popular Socialist din Moldova, susţine că este necesară consolidarea partidelor pentru a salva situaţia. „Recunoaştem că în ultimii patru ani în ţară s-au făcut lucruri urâte. Nici un partid politic, mare sau mic, nu are potenţialul de a forma un guvern. Iar oameni valoroşi sunt, dar sunt împrăştiaţi prin partide de pe diferite segmente, sunt şi în Guvern, dar, pe al doilea plan. Din păcate, nu s-a găsit nici unul mai deştept din partidele de opoziţie ca să vină cu iniţiativa formării unei coaliţii largi pentru Moldova, nu pentru Rusia sau Europa. Din aceste considerente, posibilitatea alegerilor anticipate după 30 noiembrie este în proporţie de 80 la sută”, a declarat fostul fruntaş al PCRM.