Lideri ai fracțiunilor parlamentare, în dialog cu delegația Comisiei de la Veneția

Liderii fracțiunilor PSRM, PCRM, PLDM și PL au avut o întrevedere comună cu delegația Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR și GRECO în contextul pregătirii opiniei Comisiei de la Veneția vizavi de cadrul legal privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale din Republica Moldova. Membrii delegaţiei s-au întâlnit separat și cu reprezentanţii fracțiunii PDM și ai Grupului Parlamentar Popular European, transmite IPN.

După întrevedere, președintele fracțiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, a declarat că membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia au întrebat dacă legislaţia în vigoare privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale asigură echitate. Au vrut să afle părerea partidelor cu privire la finanţarea formațiunilor politice de către persoanele fizice, cetăţeni ai Republicii Moldova, care locuiesc şi activează peste hotarele țării.

„Am ţinut să menţionez că actualele prevederi nu corespund realităţilor. Am adus în discuţie proiectul legii care a fost adoptat în 2015, când se discuta că donaţiile benevole ale persoanelor fizice nu trebuie să depăşească 20 de salarii medii pe economie şi cele ale persoanelor juridice – 40 de salarii medii. Ne aducem aminte că peste noapte cineva a adăugat un zero şi actualmente legea permite persoanelor fizice să facă donaţii de 200 de salarii medii pe economie şi persoanelor juridice – 400 de salarii”, a spus preşedintele fracţiunii PLDM. Potrivit lui Tudor Deliu, un simplu calcul aritmetic arată că din 200 de salarii medii pe economie, a câte 5600 de lei, rezultă o posibilă donaţie de peste un milion de lei.

La fel, în opinia lui Deliu, este o nedreptate că prin legea în vigoare se interzice persoanelor de peste hotare, cetăţeni ai Republicii Moldova, să susţină prin donaţii partidele politice. „Ei sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, participă la alegeri, de aceea credem că ar trebui permis persoanelor fizice, cetăţeni ai Republicii Moldova, de peste hotare să poată dona partidelor politice resurse financiare”, a mai spus deputatul liberal-democrat, care a amintit despre un proiect al PLDM din mai 2017, care propunea „modificarea cifrelor de 200 şi 400 în 6 şi 12”. Adică, persoanele fizice să nu poată face donaţii mai mari de șase salarii medii pe economie (33,6 mii lei), iar cele juridice – 12 salarii (67,2 mii lei), precum şi să ofere dreptul ca cetăţenii moldoveni stabiliţi peste hotare să poată face donaţii pentru partidele politice, dar nu mai mari de trei salarii medii pe economie.

Tudor Deliu a mai adăugat că în cadrul întrevederii a fost înaintată propunerea ca cele 0,2% din bugetul de stat – cuantumul anual oferit formaţiunilor politice în baza Legii privind finanţarea partidelor politice, să fie repartizate proporţional la toate tipurile de alegeri: alegerile parlamentare (33,3%), alegerile locale (33,3%) şi alegerile prezidenţiale (33,3%).

Sergiu Sârbu, secretarul fracțiunii parlamentare a PDM, a spus că a informat reprezentanții delegației despre faptul că din anul 2015 și până în prezent prin modificările aduse la legislație pragul limită pentru donațiile în favoarea partidelor politice sau a campaniilor electorale din partea persoanelor fizice și juridice s-a diminuat de zece ori, de asemenea au fost dezvoltate proceduri de raportare financiară din partea partidelor politice.

Deputatul democrat a spus că sunt partide care insistă pe finanțarea externă, însă legislația națională interzice finanțarea directă sau indirectă din exterior de mai bine de 20 de ani. Finanțarea externă a unui partid, a precizat Sergiu Sârbu, este cea mai gravă încălcare pentru un partid, ceea ce poate servi drept temei pentru dizolvarea acestuia. Iar în cazul unui concurent electoral finanțat din exterior pe perioada campaniei electorale, riscă să fie exclus din cursa electorală. Faptul că nu se poate verifica proveniența banilor veniți din afară este un pericol pentru securitatea Republicii Moldova, a mai spus Sergiu Sârbu.

Valeriu Ghilețchi, președintele Grupului Parlamentar Popular European, a spus jurnaliștilor că la discuțiile cu experții europeni a precizat că grupul pe care îl conduce nu vrea să deschidă ușa pentru finanțarea externă a partidelor politice și a campaniilor electorale. Acesta a adăugat că din partea delegaților nu au fost formulate propuneri, dar au fost puse mai multe întrebări.

Membrii Comisiei de la Veneţia vor analiza legislaţia în vigoare şi propunerile făcute, după care vor veni cu unele recomandări.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.